„Svetog Savu smo vijekovima proslavljali i slavićemo ga i dalje zato što on nama daje identitet, ne samo srpski nego i hrišćanski“, naveo je Jevtić.

On je istakao da je Sveti Sava okupljao Srbe, te da ih i danas okuplja i Srbi ne bi bili to što jesu bez Svetog Save.

U programu Svetosavske akademije su nastupili Petropavlovski pojci iz hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Bijeljini, učenici osnovne i srednje škole i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Lopare.

Drago mi je što sam mogla dati doprinos ovako lijepom događaju i nadam se da će i u narednim godinama biti nastavljena tradicija“, kazala je Borjana Jevtić, koja je prvi put učestvovala na Svetosavskoj akademiji recitujući „Prkosnu pesmu“ Dobrice Erića.

Predsjednik Skupštine lokalne zajednice Milenko Ristić je naglasio da je i ove godine Svetosavska akademija podržana od strane opštine Lopare.

„Sveti Sava je nas poveo na put ljubavi, mudrosti i znanja i to treba biti naša svakodnevnica“, rekao je Ristić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Želimir Nešković je izrazio zadovoljstvo što se akademija u čast Svetog Save ponovo održava u Loparama, te da ga posebno raduje što su mladi iz ove lokalne zajednice dali pečat pomenutom događaju.