Realizacija projekta je počela 2019. godine, s ciljem da usluge lokalnih uprava postanu pristupačnije i efikasnije uz pomoć vještačke inteligencije, uz korist kako za građane i privredu kojim će usluge i informacije biti dostupnije, tako i za lokalne samouprave koje će unaprijediti kvalitet pružanja usluga i informacija.

Čet-bot aplikacija nazvana MIA (Municipal Inteligent Assistant) u ova četiri grada je pokrenuta 2021. godine na tri kanala komunikacije - veb-čet na zvaničnoj internet-stranici, viberu i fejsbuk. Tokom trajanja projekta, u Bijeljini je razvijena vještačka inteligencija za davanje informacija u vezi subvencija za novorođeno dijete, studentskih i učeničkih stipendija, redovnog upisa u matičnu knjigu vjenčanih, registracijue preduzetnika i uslova za poslovanje i investicionih potencijala, a pokrenute su i dodatne funkcionalnosti, pa MIA u ime korisnika inicira ili sprovodi proceduru za naručivanje izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, prijavu komunalnih problema i statusa komunalne prijave.

Broj korisnika i konverzacija koji rastu praktično od uspostavljanja aplikacije pokazao je opravdanost ovog projekta.

- U razvoju čet-bot aplikacije učestvovalo je preko 30 službenika Gradske uprave koji su, svako iz svoje nadležnosti, razradili maksimalan broj mogućih konverzacija koje obavlja MIA. Ovo je, naravno, samo prvi korak u primjeni vještačke inteligencije u okviru usluga koje pruža lokalna uprava, a naredni cilj nam je da proširimo broj administrativnih postupaka za koje će MIA davati informacije, kako bi ova usluga bila što sveobuhvatnija - ističe Mišo Poletan iz gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, koji je rukovodio projektom u ime Gradske uprave Grada Bijeljina.