Optuženi su Jusufi Ramela (34) iz Prizrena, Eveline Mušanović (23) iz Sarajeva, Emir Šušić (33) zvani "Šiško" iz Sarajeva, Haris Garaplija (27) iz Sarajeva, Nejra Jusufović, (28), rođena u Njemačkoj, Naida Ćehajić (27) zvana "Naca" i "Beba" iz Sarajeva, Marina Gogalić (46) iz Sarajeva i Ameldina Bostandžija (23) iz Bugojna.

"Optuženi se terete da su, nakon što je prvooptuženi Jusufi Ramel, pribavio veću količinu falsifikovanog evro u apoenima od 50 evra i organizovao grupu kojoj su pristupili ostali optuženi. Tokom 2019. godine iz Sarajeva su odlazili u druge krajeve Bosne i Hercegovine, gdje su na području, Ilijaša, Jablanice, Konjica i drugih mjesta, stavljali lažne novčanice u promet, tako što su u prodavnicama ili ugostiteljskim objektima kupovali robu manje vrijednosti, koju bi plaćali falsifikovanim novčanicama u apoenima od 50 evra, te dobijali ostatak u ispravnim novčanicama", piše u optužnici Tužilaštva BiH.

Dodaje se da su na navedeni način u više navrata pokušali staviti ili stavili u platni promet falsifikovane evre, a u činjenu krivičnih djela otkriveni su i spriječeni od strane pripadnika MUP-a KS i MUP-a HNK.

Navode optužnice tužilaštvo će, kako navode iz ove pravosudne institucije, dokazivati pozivanjem 20 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem 80 dokaznih materijala.