Reditelj Sam Tejlor-Jonson na Instagramu objavila je da u Londonu, u ponedjeljak 16. januara počinje snimanje filma ‘Back to Black’, koji je naziv dobio po pjevačicinom drugom albumu.

Objavila je i prvu fotografiju glumice Marise Abele transformisanu u slavnu pjevačicu s visoko podignutom kosom, tetovažama i karakterističnim velikim naušnicama.

Radnja filma prati Ejmine “živopisne rane godine života u Londonu i njezino intenzivno putovanje do slave”.

Tejlor-Jonson je najpoznatija po filmskome hitu ’50 nijansi sive’ i po biografskom muzičkom filmu ‘Jon Lenon: Dečko koji ne obećava’ (Nowhere Boy).

Mlada britanska glumica Marisa Abela (26) zvijezda je HBO-ove tv serije ‘Industry’. Glumica je objavila fotografiju na kojoj stoji ispred velikoga grafitnog portreta Vinehouse. “Volim te, Ejmi”, napisala je ispod fotografije, piše dpa.

Scenarij za film je napisao Mat Greenalg, scenarist debitantskoga igranog filma Taylor-Johnson iz 2009. o Johnu Lennonu.

Film zajednički rade Fokus Features, Monumental Pictures i Studiocanal.

“Prvi put sam vidjela Ejmin nastup na talent šou u džez klubu u Sohou i odmah je bilo očito da nije samo riječ o talentu… ona je bila genijalna. Osjećam se i uzbuđeno i ponizno jer imam priliku realizovati i u kina dovesti Amynu prekrasnu, jedinstvenu i tragičnu priču, propraćenu najvažnijim dijelom njenog nasljeđa – njenom muzikom”, rekla je o filmu rediteljka.

Osim svojim veličanstvenim glasom i velikim muzičkim hitovima, Vinehouse je punila stranice novina i zbog svog ponašanja. Godinama se borila sa zavisnošću o alkoholu i drogama. Umrla je 23. jula 2011. od trovanja alkoholom sa samo 27 godina.

Britanski reditelj Asif Kapadia 2015. snimio je dokumentarac o životu nesretne pjevačice pod nazivom Ejmi, za koji je dobio Oscara.