Kako je naveo, predugo traje ovaj negativni trend, ratna retorika traje mjesecima i navodi primjere u kojem su napadnuti roditelji djece iz Beograda koji učestvuju na turniru u Sarajevu te mališana koji su na jednoj od utakmica uzvikivali ‘Ubij Srbina’, ali i slučajeve kada je nedavno srpski dječak ranjen na Kosovu, te mladog Srbina koji urinira po džamiji.

"Više nego ikad regiji su potrebni uvažavanje, tolerancija, ekonomski prosperitet, digitalna transformacija i uvezivanje svih naših razvojnih kapaciteta. Vrijeme je da se shvati da briga o ostanku mladih i obrazovanih ljudi više nije politika budućnosti, nego imperativ sadašnjosti. Ako pod hitno ne zaustavimo destruktivne narative i potpuno promašene konfliktne politike, svi ćemo u jugostičnoj Evropi biti potpuno poraženi", naglasio je Grmuša.

Zato je, ističe, važno da Banjaluka na jednom mjestu okupi predstavnike kompanija koje posluju na prostoru regije, novinare, naučnike, umjetnike, sportiste i sve koji imaju regionalno priznate rezultate, koji teže saradnji i međusobnom uvažavanju i koji razumiju da se samo na temeljima mira, tolerancije i regionalnih integracija može ići naprijed.

"U svojstvu odbornika Skupštine grada Banjaluka tražiću da se pod hitno formira organizacioni odbor koji bi organizovao ovu konferenciju, uputio pozive adresatima i pripremio prijedlog deklaracije, koja bi nakon dugo vremena pozvala na kreiranje konkretnih institucionalnih pretpostavki za raznovrsniju regionalnu saradnju, smanjenje napetosti i uključivanje lokalnih zajednica i gradova u izgradnji nove regionalne ekonomske strukture", rekao je Grmuša.

Dodaje da centralne vlade ovaj važan posao ne mogu završiti same, zbog čega je važno da se regionalni centri, što je i sama Banjaluka, daju svoj doprinos civilizacijskom kultivisanju ovog prostora.*