Kovačević je ukazao na pokušaje prijetnji sankcijama zvaničnicima Srpske, ali da je jasno pokazano da su to stvari koje ih se ne dotiču.

"Bez obzira koliko nam prijete, nastavljamo da slavimo svoje praznike, na prvom mjestu naš najznačajniji, najveći i najbitniji praznik - Dan Republike Srpske", poručio je Kovačević, koji je i delegat u Domu naroda parlamenta BiH.

On je za "ATV" rekao da je obilježavanje Dana Republike - 9. januar protekao svečarski, proslavljen na najljepši način i da se vidjelo da je to praznik građana Srpske, a svečani defile pokazao je poruke mira, slavlja, saradnje i razumijevanja za cijeli region i BiH.

Kovačević je istakao da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković na svaki mogući način nastoji da uvrijedi Republiku Srpsku, njene građane i rukovodstvo, s ciljem da ponovo izazove određenu reakciju međunarodne zajednice i da se ponovo Srpska izloži nekoj vrsti sankcija.

"To se neće dogoditi", poručio je Kovačević.

On je napomenuo da je Turkovićeva vrijeđala i himnu Srpske, te dodao da ne postoji teža uvreda nego kada se vrijeđaju zvanični državni simboli i da se na takve stvari mora odgovoriti.

"Vrijeđate nas na svaki mogući način da smo genocidni, vrijeđate narod, poredite nas sa nacistima, nas koji spadamo u najveće žrtve nacističkog terora u Drugom svjetskom ratu i očekujete da predsjednik Republike Milorad Dodik, koji u skladu sa Ustavom izražava nacionalno i državno jedinstvo Srpske, sve to prećuti. Nećete gledati taj film, barem ste toliko naučili od Dodika", dodao je Kovačević.

On je rekao da Dodik ne dozvoljava da se "pljuje" po Republici Srpskoj i njenom narodu, da njegova izjava nekada može biti malo jača, ali nikada nezasluženo.

Kovačević je ukazao da se na nekom drugom mjestu (u Bužimu) u ratnim uniformama uzvikuju pokliči "Alahu akbar", sa ratnim simbolima i da se na to ne reaguje.

On je istakao da ratni pokliči u Bužimu podsjećaju na one uz koje su odsijecane glave Srbima, što su strašne stvari, izazivaju jezu i stvaraju osjećaj straha i uznemirenosti građana.

Ali, kako je rekao, očigledno to nekim predstavnicima nije nešto na što bi trebalo reagovati.

"Reagovaćemo mi, i bićemo uvijek spremni da zaštitimo sve građane Srpske", poručio je Kovačević i dodao da je krajnje vrijeme da se prestane sa tom vrstom licemjerja i da se vrijeđa inteligencija građana ove zemlje.

Komentarišući formiranje vlasti na nivou BiH, Kovačević je rekao da u bezbjednosnom sektoru neće biti bilo kakvih promjena, te da su Srbi i do sada imali rukovodeće kadrove u Agenciji za istrage i zaštitu i Službi za poslove za strancima.

Hrvatski i bošnjački kadrovi ostaće, kako je rekao, gdje su bili i do sada.

"Druga je stvar što neko iz strukture Bisere Turković, Bakira Izetbegovića smatra da su ljudi iz SDS-a njihovi, pa im sada teško pada to što će neko kome je mandat istekao prije tri godine, a dolazi iz SDS-a, sada biti zamijenjen kadrom iz SNSD-a, iz onih stranaka kojima su građani Srpske dali povjerenje, a ne da im je Bakir Izetbegović dao povjerenje", naveo je Kovačević.

On je dodao da se vidi da su Izetbegović i ta struktura sve vrijeme bili glavna kočnica bilo čega što bi moglo da se nazove dobrim i pozitivnim u BiH jer su konstantno smatrali da samo njima pripada BiH i da za druge nema mjesta.

Kovačević je rekao da se ulazi u fazu u kojoj će biti formiran Savjet ministara i izabrano rukovodstvo agencija na nivou BiH.

On je poručio da vlast u Srpskoj nastavlja snažno da vodi vitalne procese da se izbori za još veće plate, penzije, da nastavlja da poboljšava svaki segment života građana kako bi se prestalo sa odlascima i da se dođe u poziciju da se vrate oni koji su otišli.