Zbog toga se u hrvatskim medijima već sada mogu vidjeti mračna predviđanja da njihovom trofejnom sportu prijeti sudbina košarkaškog nacionalnog tima, koji za medalju na velikim takmičenjima ne zna još od 1995. godine i famoznog silaska sa postolja u Atini.

''Index'' je po tom pitanju najkonkretniji i u svom opširnom tekstu navodi da je ''isti scenario'' velikog pada i kod košarkaša, i kod rukometaša.

''Dok drugi ulažu, stvaraju akademije, uče od boljih i rade s mladima te proizvode talentovane igrače i trenere, u Hrvatskoj se godinama tapka u mraku. Rukomet i košarka se kod nas sistemski zanemaruju, prate se periodično i to samo ako Hrvatska igra dobro. Inače se pravimo da ne postoje.

Domaće lige u oba sporta su katastrofalne, svedene na poluamaterizam, a mladi igrači, klinci još, sa 16, 17 godina, odlaze vani u drugorazredne ili trećerazredne klubove jer treće opcije nemaju. Zapravo, imaju, mogu se jednostavno ostaviti sporta. Mlade reprezentativne selekcije, koje su u oba sporta godinama unazad osvajale medalja, danas tambura ko god stigne'', piše, između ostalog, novinar ''Indexa'' Saša Čobanov i na kraju zaključuje:

''Bazen iz kojeg su godinama rukometna i košarkaška reprezentacija je isušen, talentovanih klinaca više nema, a oni koji se i dalje naivno žele baviti sportom prepušteni su ljudima čija je stručnost, kako vidimo, upitna. Jesmo li zaslužili ovo što imamo? Realno, jesmo jer smo prećutno pristali da nam likovi sa sportske margine nakon košarke ubiju i rukomet. Košarka nam je odavno eutanazirana, a sad nam i rukomet umire pred očima. Zato je nejasno zbog čega svi oni čiji glasovi nešto znače ćute ili se boje naglas reći ko nam je to i zašto ubio rukomet''.

Hrvatska se na Svjetskom prvenstvu takmiči u Grupi G, gdje su joj pored Egipta rivali i SAD i Maroko. U drugom kolu igraće protiv Amerikanaca koji su na startu bili bolji od Maroka sa 28:27.