Ramseyu ovo nije prva potpuno električna ekspedicija. Pustolovinom sa električnim vozilima se bavi više od decenije. Godine 2017. on i supruga Julie su postali prvi tim koji je završio Mongol Rally u potpuno električnom vozilu. Par je prešao preko 16.000 kilometara kroz više mjesta tokom 56 dana u njegovom vlastitom Nissanu LEAF-u, navodi "Tportal.hr".

Posebno pripremljena Ariya

Kako bi odoljelo surovim uslovima koji vladaju na Arktiku i Antarktiku, Ramseyjevo ekspediciono vozilo će se posebno prilagoditi ugradnjom robusnih elemenata. Osim povišenog oslanjanja i izbočenih lukova blatobrana ispod kojih će se isticati velike gume, Ariyjina karoserija biće modifikovana dodatnim dijelovima kako bi spremno prkosila jednima od najekstremnijih uslova na svijetu.

Ova ambiciozna ekspedicija ujedno je i prilika za demonstraciju naprednih karakteristika Nissanove najnaprednije tehnologije kontrole svih točkova, poznatije kao e-4ORCE. Uspostavljanjem ravnoteže između snažnih performansi i neviđenog nivoa kontrole, tehnologija e-4ORCE precizno prilagođava isporuku snage i sistem kočenja, čime obezbjeđuje najveću udobnost i stabilnost u vožnji te pruža osjećaj samopouzdanja, udobnosti i kontrole. Zahvaljujući snažnim performansama i povezanoj tehnologiji, Ariya je kao vodeći model u svom segmentu savršen izbor za ovakve pustolovne ekspedicije.

Kad je riječ o modelu Ariya, e-4ORCE ima ukupnu snagu od 225 kW (306 KS). To stvara živahno ubrzanje od 0-100 km/h za 5.7 sekundi. Vozilo odlikuje samouvjereno i agilno upravljanje u svim uslovima, omogućavajući snažno, ali glatko iskustvo vožnje.

U skladu s dugoročnom vizijom Nissan Ambition 2030, čiji cilj je ojačati mobilnost (ali i više od toga) i promovisati elektrifikaciju, Nissan nastoji da poveća zastupljenost električnih vozila i utre put prema čistijem svijetu, prenosi "AutoBlog".