Piše ovo slovenački list Delo navodeći da Mercatoru zbog povećanja troškova za energente i plate prijete i poteškoće s likvidnošću.

“Prema neslužbenim informacijama, Fortenova bi u svoje izravno vlasništvo mogla konsolidovati i Mercatorove firme u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Srpski Mercator S primjerice dokapitalizacijom”, piše Delo navodeći da iz Mercatora nisu odgovorili na pitanje hoće li i ostala svoja društva prodati Fortenovi.

“Kao dio Fortenova grupe, Mercator će ostati jak brend na inostranim tržištima te će biti uključen u sve ključne procese za postizanje još većih poslovnih i kapitalnih rezultata.

Firma ostaje vodeća maloprodajna mreža u Sloveniji i najvažniji partner slovenačkim dobavljačima”, poručili su iz Mercatora koji od slovenačkih dobavljača godišnje kupi više od pola milijarde evra proizvoda.

Delo navodi da je Mercator finansijski ovisan o Fortenovi s kojom je 2021. potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 385 miliona evra za refinansiranje duga kod ukupno 55 banaka.

Procjenjuje se da je neto financijski dug od 835 miliona evra sad već smanjen na između 600 i 700 miliona, no novi su problem rastući troškovi energenata, troškova rada, nabavnih cijena…

Iako je slovenački ministar privrede Matjaž Han u svjetlu događanja oko kupovine Fortenove najavio mogućnost otkupa Mercatora, Delo ocjenjuje kako je ta ideja prilično nerealna s obzirom na sve čvršće povezivanje s vlasnikom kojeg će ministarstvo pozdraviti “dok je na policama što više slovenačkih proizvoda, te dok se čuvaju trgovine na selu i radna mjesta”.

S gotovo 9000 zaposlenih Mercator je najveći slovenački poslodavac i važan kupac slovenačkih dobavljača koji bi, kako navodi Delo u naslovu teksta, iz regionalnog mogao opet postati lokalni trgovac