Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta okončalo je postupak protiv 32-godišnjeg Miroslava Tomića, optuženog da je u septembru prošle godine u Dubravama kod Brčkog pokušao tešku krađu i od ranije nedozvoljeno držao oružje.

Za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija i pokušaj krivičnog djela teške krađe, Tomić je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine.

"Uprkos većem broju ranijih sličnih osuda, Tomić je ponovo procesuiran jer je tokom noći između 27. i 28. septembra u Dubravama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, pokušao tešku krađu provaljivanjem u ugostiteljski objekat 108. On je bacanjem kamena naprije razbio staklo na prozoru objekta, a zatim upotrebom fizičke snage izvršio podvaljivanje prozora na visini od oko 210 cm, da bi potom koristeći merdevine zakoračio u unutrašnjost objekta", navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Pošto se aktivirao protivprovalni alarm on se, primijećen od vlasnika, udaljio s mjesta događaja, ne završivši započeto djelo. Pošto je pokušao tešku krađu, kako navode iz tužilaštvam Tomić je ubrzo uhapšen, a pretresi objekata koje je koristio doveli su i do otkrivanja ručne bombe nepoznate proizvodnje, koju je držao skrivenu u pomoćnom objektu.

"Nakon hapšenja 30. septembra, njemu je na prijedlog Tužilaštva odmah određen pritvor, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Uspješno koordinisanu istragu, vođenu u intenzivnoj saradnji s Policijom distrikta, Tužilaštvo je ubrzo okončalo podizanjem optužnice 27. decembra 2022. godine", ističu iz brčanskog tužilaštva.

Tomić je pred Osnovnim sudom optužen za krivična djela teške krađe, u pokušaju i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Optužnica je najprije potvrđena, a nakon sporazuma o priznanju krivice, sud ga je pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine.

"Prije izricanja jedinstvene kazne, utvrđene su mu pojedinačne zatvorske kazne od deset mjeseci za pokušaj teške krađe, odnosno od četiri mjeseca za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Usto, njemu je u ranijem postupku i to za krivična djela teške krađe i paljevine počinjena početkom prošle godine, nepravosnažno izrečena jedinstvena zatvorska kazna od dvije godine i šest mjeseci", kazali su iz tužilaštva.

Ova osuda uslijedila je sredinom prošle godine, jer je dokazano da je 8. januara, također u Dubravama, izvršio provalu u jednu porodičnu kuću, oduzeo dio pokućstva, a zatim je zapalio, prenosi "Klix".

Tužilaštvo je žalbom na ovu presudu izričito zatražilo strože kažnjavanje optuženog, a u postupku pred Apelacionim sudom predstoji skoro donošenje odluke po žalbama obje strane.

Iz tužilaštva podsjećaju da je pred sudovima u Brčkom, Tomić i ranije osuđivan za slična krivična djela, ali i za ubistvo sugrađanke M. Mrkonjić (29) iz 2007. godine za koje je do 2015. godine izdržavao zatvorsku kaznu od osam godina.