Vijest je prvo objavljena u saoštenju za javnost ACA-e.

"Dragi prijatelji! Želim s vama podijeliti dobre vijesti. U 2023. Grand Pri turniri održaće se u svakoj težini ACA lige, uključujući i laku kategoriju! Njihov ukupni nagradni fond iznosiće više od 10 miliona dolara”, rekao je osnivač ACA-e Mairbek Kasiev u saopštenju za javnost. “Ova odluka je donesena zbog činjenice da se Grand Pri lake kategorije, koji je već počeo i završava sredinom godine, pokazao rejtingom i vrlo rezonantnim."

Kasiev je potom dodao:

“I generalno, što se mene tiče, ovo je najiskreniji i najzanimljiviji format za određivanje najboljeg borca! Stoga ostanite s nama za godinu koja možda najviše obećava i nadamo se najuspješnija u istoriji ACA-e. P.S. Htjeli ste super vijesti, primite ih.”

Gore spomenuti Grand Pri u lakoj kategoriji slučajno je bio turnir na kojem je Kasiev jednostrano prekinuo četvrtfinalni okršaj između bivšeg ACA prvaka u velter kategoriji Alija Bagova i bivšeg UFC borca Rašida Magomedova na početku pete runde zbog neaktivnosti. Nastavio je diskvalifikovati oba borca i proglasio borbu "bez pobjednika", dodajući da ACA "nije dječji vrtić".

Prošle sedmice, "BloodyElbow" je izvijestio da je ACA trenutno u pregovorima o kupovini veteranske ruske MMA organizacije AMC Fight Nights. Ugovorom, koji tek treba biti finalizovan, ali se očekuje da će biti zaključen u nadolazećim sedmicama. 

Kadirova ACA postao bi najveća MMA organizacija u Rusiji, prenosi "Bloody Elbow".