Adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorka je Irena Popović Dragović, dramaturg Džejna Hodžić, a saradnica za scenske pokrete Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić. U glumačkoj postavci su Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Podsjećamo, "Protekcija" je premijerno odigrana u oktobru 2021. godine povodom stogodišnjice osnivanja Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Prije 100 godina, Narodno pozorište Sarajevo je započelo svoj životni vijek predstavom 'Protekcija' prema tekstu Branislava Nušića. Smatram da je značajno da se upravo taj komad postavlja povodom obilježavanja stogodišnjice. Na svu sreću, tekst je povjeren u ruke Kokanu Mladenoviću i Mileni Bogavac, jer su ga u potpunosti adaptirali u stilu današnjeg vremena i dinamizirali ga na način da bude primamljiv svim generacijama današnjice. Na samom smo početku procesa, ali već se mogu vidjeti obrisi predstave koja će bez sumnje biti začudna, savremena i drugačija", kazala je prilikom premijere dramaturg Džejna Hodžić.

Zanimljivo je da je ovo treća postavka Nušićevog teksta u istoriji Narodnog pozorišta Sarajevo. Prva izvedba bila je 1921, a druga 1963. godine.

O "Protekciji" je govorio i glumac Ermin Sijamija.

"Čitav jedan vijek prošao je od trenutka kada je Narodno pozorište počelo da djeluje u zgradi u kojoj se nalazi i danas. Kroz zgradu je prošlo desetine direktora, stotine glumaca, milioni posjetilaca i sve to nije bilo dovoljno da bismo se mi promijenili nabolje. Promijenili smo se, ali nagore. Postali smo loši. Danas nema dobrih ljudi ili ih ima vrlo malo. Ova 'Protekcija', koja je igrana na svečanom otvaranju Narodnog pozorišta Sarajevo davne 1921. godine i na početku njegovog rada i djelovanja, igra se i danas", istakao je Sijamija, navodeći da novu "Protekciju" glumci Narodnog pozorišta Sarajevo igraju o nama lošima i, kako dodaje, onima koji su još gori od nas, a to su političari.