Chrisler 300C pojavio se na tržištu još 2005. godine i odmah je postao hit. Kombinacija klasičnog američkog dizajna mišića sa dosta hromiranih i snažnih motora naišla je na dobar prijem i u Evropi. Nova generacija stigla je 2011. godine, ali na modernizovanoj osnovi.

U međuvremenu, Stellantis je koristio 300C za opstanak Lancie (Thema), a sada je odlučio da prekine priču. Priredio je i oproštajni nastup, dodatno našminkan i opremljen snažnim 6.4 V8 Hemi motorom, a potom je uslijedilo iznenađenje.

300C sa V8 monstrumom od 492 KS i 644 Nm nekome može izgledati kao dinosaurus u doba elektrifikacije, ali svakako ima dovoljno onih kojima je ova kombinacija privlačna.

Šta može da uradi i koliko košta?

Ovako uređen, 300C u kombinaciji sa osmobrzinskim automatikom dostiže 96 km/h za odličnih 4,3 sekunde, četvrt milje prolazi za 12,4 sekunde, a maksimum je 257 km/h. Pored toga što se automatski prebacuje za 160 milisekundi, budućim vlasnicima će biti korisno da znaju kako se ugrađuju diferencijal sa ograničenim proklizavanjem i Brembo kočnice. Oprema takođe uključuje podesivu suspenziju i aktivni izduvni sistem kojim možete dirigovati V8 orkestrom.

A sada najbolje. Krajsler je ovaj model Amerime ponudio po cijeni od 55.000 dolara ili oko 390.000 kuna, što je iznos o kojem u Evropi možete samo sanjati za moćnu limuzinu. Stoga ne čudi što je svih 2.000 planiranih primjeraka rasprodato. U Krajsleru su svakako iznenađeni ovim rezultatom, pa ne treba da čudi ako odluče da povećaju kvotu. U suprotnom, preprodavci bi mogli drastično da podignu cijene.

(B92)