U obavijesti koju su dobili mnogi korisnici Starlinka u Ukrajini, a koja kruži društvenim mrežama i prenijeli su je mnogi svjetski mediji, navodi se da će od 29. decembra pojedinačni pretplatnici uslugu interneta morati plaćati 75 dolara, umjesto 60 dolara.

Raste i cijena Starlink terminala i antene koja se pri ugovaranju usluge plaća jednokratno, i to s 500 na 700 dolara. Mnogi se Ukrajinci sada žale da ovo povećanje smatraju neopravdanim, s obzirom na cijenu od 599 dolara koju za terminal i antenu plaćaju korisnici u SAD-u.

Nakon početka specijalne vojne akcije Rusije, Starlink je u Ukrajini postavio satelitsku internet mrežu koja je nadomjestila komunikacionu infrastrukturu oštećenu u ruskim akcijama. Starlink je stoga dobio ključnu ulogu u odbrani zemlje, s obzirom na to da se ukrajinska vojska oslanja na njega u nedostatku održivih alternativa.

Ranije ove jeseni, Ilon Mask je zatražio od Pentagona da podmiri dio troškova za Starlink u Ukrajini, tvrdeći da je kompanija već izgubila desetine milijardi dolara na pružanju besplatnih usluga tamo.

Krajem oktobra zbog neplaćanja je isključeno 1300 ukrajinskih Starlink terminala. Maskova kompanija još uvijek pruža mnoge svoje usluge u Ukrajini besplatno.