Rekli su to za "Nezavisne novine" pravni stručnjaci, koji se pozivaju na Zakon o krivičnom postupku BiH, te dodaju da su propuštene šanse da Mahmuljin bude poslat u pritvor, a zatim i u zatvor.

"Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, do donošenja presude, Sud može odrediti pritvor na prijedlog Tužilaštva BiH. Nakon donošenja presude kojom optuženog osuđuje na zatvorsku kaznu, Sud se na pritvor može odlučiti i sam, bez prijedloga Tužilaštva, uzimajući u obzir okolnosti o izvršenju krivičnog djela", ističu izvori "Nezavisnih novina", te dodaju da, ako Tužilaštvo nije predlagalo pritvor, ne stoji njihova tvrdnja da su uložili napore u ovom predmetu.

Govoreći o tome šta je mogao uraditi Sud BiH, dovoljno je, kako kažu naši sagovornici, pogledati član 138, stav 1, Zakona o krivičnom poskupku BiH.

"Kada izrekne presudu na kaznu zatvora, Sud može optuženom odrediti, odnosno produžiti pritvor, uzimajući u obzir sve okolnosti povezane sa izvršenjem krivičnog djela, odnosno ličnosti počinioca", navodi se u članu 138, stav 1.

Podsjetimo, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH, koji je pravosnažno osuđen na osam godina robije zbog ratnih zločina nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića, trebalo je u srijedu da se pojavi u Sudu BiH, kako bi bio upućen na izdržavanje kazne, ali nije došao.

Šta će Sud BiH konkretno učiniti s ciljem da Mahmuljin počne izdržavati zatvorsku kaznu, te zašto mu odmah nakon presude nije odredio pritvor, pitanja su koja smo poslali Sudu BiH, ali odgovore nismo dobili do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina". Iz Tužilaštva BiH tvrde da su na ovom predmetu uradili sve što je do njih.

"Tužiteljstvo BiH uložilo je napore u procesuiranju i dokazivanju krivnje optuženog u predmetu, koji je u postupku i pravomoćno osuđen", rekao je za "Nezavisne novine" Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Iz Srpske stiže niz osuda na rad bh. pravosuđa. Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), izjavio je da Mahmuljin nije mogao napustiti BiH i otići u Tursku bez prethodnog dogovora i sprege bošnjačkog političkog rukovodstva i pravosuđa. Ostojić smatra da Mahmuljinovo izbjegavanje izdržavanja zatvorske kazne pokazuje svu apsurdnost pravosudnog sistema u BiH.

Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, smatra da su nadležni organi BiH omogućili Mahmuljinu da ode iz BiH u Tursku i izbjegne pravdu.

Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, smatra da je Sud BiH najodgovorniji što je presuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin van BiH. Kojić je istakao da Sud BiH godinama baca prašinu u oči javnosti, ali i porodicama žrtava.