"Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. phishing kampanje usmjerene prema građanima BiH. U konkretnom slučaju radi se o pripremnim radnjama poduzetim od strane nepoznatog počinitelja radi izvršenja prevare", naveli su iz FUP-a.

Kako dodaju, u prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primalaca u BiH, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba ili osobe predstavlja kao policijski službenik neke od policijskih agencija u BiH.

"Nepoznata osoba ili osobe se predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te u poruci navode kako se primatelj poruke sumnjiči za krivično djelo, te za to traži izjašnjenje, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi on poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute nepoznate osobe ili osoba", naveli su iz FUP-a.

Federalna uprava policije ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione bezbjednosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.