Uzdržanost BiH osudile su i EU i SAD, imajući u vidu da su sve zemlje Zapada, uz zemlje Azije koje dijele vrijednosti Zapada, glasale za osudu situacije u Iranu, u kojoj mjesecima bukte protesti nakon što je vjerska policija u toj zemlji mučila Iranku Mašu Amini zato što nije pokrila lice, nakon čega je preminula. 

Ferdinand Konig, portparol Delegacije EU u Sarajevu, za "Nezavisne" je rekao da EU osuđuje kontinuiranu i nesrazmjernu upotrebu sile u Iranu nad mirnim demonstrantima i pozvala Iran da prestane s nasilnom represijom, oslobodi pritvorene osobe i osigura slobodan protok informacija. 

"Treći komitet Generalne skupštine UN-a na sjednici održanoj 16. novembra je usvojio rezoluciju o situaciji u oblasti ljudskih prava u Iranu, pozvavši Iran da, između ostalog, prestane s upotrebom prekomjerne sile protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu. Kancelarija EU u BiH izražava žaljenje što je BiH ostala suzdržana pri glasanju o ovoj rezoluciji. EU očekuje da se zemlje koje teže članstvu u EU u potpunosti usklade sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. Najnoviji izvještaj Evropske komisije o BiH, kao i preporuka o statusu kandidata, pozitivno su istakli napredak u usklađivanju BiH sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU", rekao je on.

Ambasada SAD je putem Twitter naloga izrazila žaljenje što je BiH odlučila da bude uzdržana po ovom pitanju. 

"Očekujemo veću podršku BiH po pitanju osnovnih ljudskih prava iranskog naroda, kao i nastavak usklađivanja s pozicijom EU na bh. putu evroatlantskih integracija", naglasili su oni. 

Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, za "Nezavisne" je rekla da je ovakvim glasanjem BiH poslala ružnu sliku u svijet, kao i da se ovakav postupak ne može opravdati. 

"Ali ovo jeste ilustracija našeg odnosa prema ljudskim bićima, njihovim pravima, slobodi odlučivanja i dominacije kolektivnog, vjerskog, ekstremnog, nacionalističkog kulta vrijednosti i vođa koje su nam zadate makar značile najstrašnije poniženje. I što je još gore, ne vidjeh da je neko iz političkog miljea osudio naš ovakav sraman stav", rekla je ona. 

Za rezoluciju glasale su zemlje Zapada, protiv su bile zemlje bliske Rusiji i Iranu, dok je uzdržan bio veći dio afričkog i južnoameričkog kontinenta.