Koncesioni ugovor za izgradnju i korišćenje potpisan je sa Vladom Republike Srpske.

Projektovana snaga budućeg objekta je oko 53,5 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 85 gigavatčasova električne energije, prenosi RTRS.

Riječ je o drugoj solarnoj elektrani, koja bi bila u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, na platou Zubaca kod Trebinja. Procedura za dobijanje koncesije bila je duga, ali značaj tog energetskog objekta je što bi dodatno donio energetsku stabilnost domaćem sistemu.

“Sve što napravimo, što ostane u Republici Srpskoj, omogućiće povoljne cijene za domaćinstva i privredu. To je naš cilj, napraviti što više objekata, posebno iz obnovljivih izvora koji se finansiraju iz međunarodnih finansijskih institucija, iz komercijalnih banaka. Želimo da ERS bude najpovoljniji snabdjevač u Evropi“, rekao je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Solarna elektrana Trebinje dva spremna je za sprovođenje javne nabavke koja bi mogla potrajati do godinu dana.

Predviđeni model izgradnje je IPS+F, što podrazumijeva pronalazak izvođača koji će izgraditi solarnu elektranu koja bi se isplatila za 13 godina. Vrijednost izgradnje sa priključnom mrežom, razvodnim postrojenjem i pristupnim putevima, po sadašnjim cijenama, iznosi oko 45 miliona evra.