Dačić je rekao da je Srbija mnogo puta dokazala da jeste za dijalog i nastavak pregovora i da više ne može da se dozvoli da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza i svojevrsnih prevara kada je riječ o Briselskom sporazumu.

On je istakao da se Priština ponaša kao da Briselski sporazum ne postoji i da Zajednica srpskih opština ne može biti formirana o čemu je i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti više puta govorio.

Dačić se nada da neće doći do incidenata, što treba da osiguraju EU zajedno sa misijom Kfora i Euleksa, koji su upravo i garant Briselskog sporazuma.

Komentarišući poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borela na hitan sastanak u Briselu, upućen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Kurtiju, Dačić je rekao da je pokušaj Borela opravdan, ali da ne vidi razlog da sastanku prisustvuje i Vučić.

"Potrebno je da se Kurti prizove razumu i poznavanju prava, jer je on glavni izvor svih nestabilnosti i mogućih incidenata", rekao je Dačić na ostrvu Đerba u Tunisu, gdje učestvuje na samitu Frankofonije.

Kada je riječ o primjeni odluke o tablicama na Kosovu i Metohiji, čiji rok za primjenu uskoro ističe, Dačić je naglasio da, iako malo, još ima vremena da se reaguje.

"Neophodno je da se neko prizove razumu kako bi se sprečili bilo kakve mogući incidenti i iskre koje mogu da zapale ceo region. To znači da je potrebno da se odluka o tablicama odloži, a posle toga krene u politički dijalog, a najvažnije od svega jeste formiranje Zajednice srpskih opština", poručio je Dačić.

On je napomenuo da još ima nade da će odluka o primjeni tablica proći bez incidenata ukoliko međunarodna zajednica ozbiljno shvati i usmjeri svoju pažnju i pritisak na stvarni izvor problema, koji je, kako je naveo, Kurti.

Dačić je učestvovao na prvom dijelu samita Frankofonije gdje je imao brojne bilateralne susrete sa šefovima vlada i država iz čitavog svijeta, prenose beogradski mediji.