Naomi Bajden i njen vjerenik Piter Nil sudbonosno "da" izgovaraju u kući predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. To je 19. vjenčanje u istoriji Bijele kuće, ali prvo na kojem je mlada predsjednikova unuka.

Južni travnjak prvi put pretvoren je u mjesto za vjenčanje. Južna strana Bijele kuće, okrenuta prema travnjaku i Vašingtonskom spomeniku u daljini, bio je ukrašen vijencima sa bijelim cvijećem.

Javnost neće vidjeti nijednu od svečanosti, za razliku od nekih prošlih vjenčanja u Bijeloj kući. Mlada i mladoženja su odlučili da novinari ostanu napolju, iako će ceremonija biti na otvorenom.

Dvadesetosmogodišnja Naomi Bajden advokatica je iz Vašingtona. Njeni roditelji su Hanter Bajden, sin predsjednika i prve dame Džil Bajden, i Ketlin Bul, Hanterova prva žena.

Piter Nil iz Džekson Hola u Vajomingu ima 25 godina i nedavno je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji. Radi u Pravnom centru Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu.

Par, koji živi u Bijeloj kući, upoznao je zajednički prijatelj prije četiri godine u Njujorku, saopštila je Bijela kuća.

Nil je zaprosio unuku predsjednika Bajdena u septembru 2021. u blizini svoje kuće iz djetinjstva u Džekson Holu.

Prsten uz koji je Piter pitao Naomi da se uda za njega napravljen je od vjereničkog prstena njegove bake, navodi Bijela kuća.

Nakon što zvanično postanu muž i žena, njihove porodice i svatovi će ući u Bijelu kuću na ručak, koji će biti praćen dezertom i plesom.

Uoči ceremonije objavljeno je tek nekoliko detalja vjenčanja i svadbenog veselja. Kako bi udovoljili interesu javnosti, predsjednik i prva dama planirali su da izdaju saopštenje i objave fotografije nakon što se prvo od njihovih šestoro unučadi vjenča, saopštila je Bijela kuća.

Porodica Bajden će platiti sve svadbene aktivnosti, rekli su zvaničnici Bijele kuće, prenosi RTS.

"Vjenčanje Naomi Bajden i Pitera Nila je privatno. To je porodični događaj i Naomi i Piter su tražili da njihovo vjenčanje bude zatvoreno za medije i mi poštujemo njihove želje", rekla je u petak Karin Žan Pjer, glavni portparol predsjednika.