Ipak, i sam Čović je rekao da se mora sagledati "kako stojimo u parlamentu", gdje je legitimno predstavljanje svih jednako važno.

Kako stvari sada stoje, u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH od ukupno 23 delegata, SDA trenutno ima deset, a "trojka", odnosno koalicija SDP - NiP - Naša stranka ima devet, a trojicu od preostala četiri odrediće "lutrija". Naime, u Livanjskom kantonu, recimo, SDA i SDP imaju po dva svoja poslanika i taj bošnjački klub u tom kantonu se ne može dogovoriti ko će od njih otići u Dom naroda Parlamenta FBiH, a u tom slučaju ta imena stavljaju se u šešir, iz kojeg se izvlači jedno ime koje će preuzeti delegatski mandat. Slično je i u Posavskom kantonu, a za formiranje buduće vlasti u FBiH, a vjerovatno i na nivou BiH, ključno je ko će imati većinu u Klubu Bošnjaka i ko će imati dovoljno ruku da izabere potpredsjednika, odnosno predsjednika Federacije BiH. Kada je riječ o ostalim klubovima, Klub Hrvata dominantno će pripasti HDZ-u, dok će u Klubu Srba najviše delegata imati SDP, odnosno stranke koalicije okupljene oko SDP-a.

"Trenutni izbori pokazali su da srpske stranke ne mogu ostvariti uspjeh ni u jednom kantonu, izuzev Kantona 10, gdje mogu da uzmu određen broj glasova. Od ukupno 23 delegata, koliko će ih biti u Klubu Srba Parlamenta FBiH, samo četvorica dolaze iz srpskih stranaka, a ostalo će popuniti bošnjačke stranke SDP, NiP, Naša stranka i SDA. Najviše će, kako stvari sada stoje, imati SDP. Ti ljudi koji dolaze iz SDP-a i ostalih stranaka legalno su izabrani, ali nemaju legitimitet, to je 'komšizijacija FBiH'. Za Srbe iz SDP-a, SDA, NiP-a i ostalih stranaka jednostavno nisu glasali Srbi i nisu izabrani srpskim glasovima, jer Srba nema u Federaciji BiH", rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine.

I pored toga što se još ne zna sastav Doma naroda koji će biti konstituisan tek nakon konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je zakazana za prvi decembar, HDZ i stranke "osmorke" usaglasili su programske ciljeve za formiranje vlasti.

"Današnji sastanak okončali smo uspješno, gotovo da smo usaglasili tekst programskih ciljeva i načela. Ostali su neki tehnički detalji, koje ćemo kasnije 'popeglati', ali možemo reći da smo danas postigli sporazum i manje-više usvojili cjelovit tekst", rekao je SDP-ov Nerin Dizdar.

I Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a, nakon sastanka sa predstavnicima "osmorke" rekla je da je usaglašen tekst za mandatno razdoblje od 2022. do 2026. godine.

"Dobar dio je usaglašen, ostali su neki tehnički detalji", rekla je Krišto.