Učesnici protesta tvrde da se trenutno radi na razbijanju javnog zdravstva u korist privatnih pružalaca zdravstvenih usluga i da je za to odgovorna konzervativna vlada u Madridu.

Protesti u Madridu, nazvani "bijeli plimni talas" zbog bijelih ljekarskih uniformi koje su većinom nosili demonstranti, organizovani su pod sloganom "Madrid ne diše za javno zdravlje".

U centru protesta je region Madrida, gdje je djelimični štrajk počeo prije sedam dana. Opšti štrajk zakazan je za 21. novembar, na kome se očekuje učešće oko 5.000 ljekara.

Proteste su organizovala udruženja zdravstvenih radnika, sindikati i ljevičarske političke partije, prenio je AP.

Regionalna vlada Madrida, koju predvodi Izabel Ajuso iz Narodne partije, našla se na udaru kritika posljednjih godina, posebno u vrijeme pandemije virusa korona, zbog manjka osoblja u bolnicama i centrima primarne zdravstvene zaštite.

"Građani Madrida zaslužuju kvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštitu, a ne odgađanje pregleda specijalista pedijatara ili porodičnih ljekara", saopštio je sindikat ljekara AMITS.

Ajuso negira da postoji nedostatak osoblja i tvrdi da proteste i štrajkove organizuju ljevičarske stranke uoči opštinskih i regionalnih izbora sljedeće godine.