Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su rekli za "Nezavisne" da je podneseno 2.467 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 285.526 prekršajnih naloga. 

"Po oba vida je obuhvaćeno i sankcionisano 289.406 počinilaca prekršaja (više za 20,9%). Iz saobraćaja su isključena 16.373 vozača (14.001 vozač zbog vožnje pod uticajem alkohola, 965 vozača zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom, 627 vozača zbog odbijanja kontrole na prisustvo narkotika, 389 vozača zbog upravljanja vozilom za vrijeme trajanja zabrane, 182 vozača zbog odbijanja kontrole na prisustvo alkohola u organizmu, 72 vozača zbog vožnje pod uticajem opijata, 105 vozača zbog upravljanja vozilom bez odgovarajuće kategorije i 32 vozača, ostali razlozi), što je za 4,7% manje u odnosu na isti period 2021. godine", naveli su iz MUP-a RS.

Dodali su da je u prvih devet mjeseci ove godine Ministarstvo za počinjene prekršaje podnijelo 475 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, što je za 25,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

"Izdato je 3.228 prekršajnih naloga, odnosno za 1,6 odsto više iz oblasti javnog reda i mira. Najbrojniji prekršaji po Zakonu o javnom redu i miru su bili tuča i fizički napad (24,6% od ukupnog broja prekršaja), vrijeđanje (18,4%), svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje (13,7%) i ometanje državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica u vršenju javnih funkcija (9,3%). Po Zakonu o oružju i municiji izdato je 66 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno im je 70 prekršajnih naloga", podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je za "Nezavisne novine" da je uzrok povećanja broja prekršaja iz oblasti saobraćaja taj što je više stacionarnih radara i kamera na putevima širom Republike Srpske.

"Tu je i više kontrola od strane policije. Mislim da se ne mijenja ništa u sklonosti vozača ka činjenju prekršaja. Više kontrole je dovelo do većeg broja prekršaja. Prekršaji su postojali i ranije, ali nije bilo toliko stacionarnih radara i kamera. Prošle godine kada smo mjerili indikatore o bezbjednosti saobraćaja kada je u pitanju brzina dobili smo podatke da je 55 odsto vozača upravljalo vozilom preko ograničenja", naveo je Radović.

Na pitanje zašto su vozači neodgovorni i ne pridržavaju se pravila, Radović odgovara da je ponašanje teško mijenjati.

"Ako je neko navikao da vozi brzo i preko ograničenja, treba dosta truda da bi se uticalo na to da se promijeni njegovo ponašanje. Najbolji vozači na svijetu su u Švedskoj, koji imaju 20 poginulih na milion stanovnika, za razliku od nas koji imamo 80 na milion stanovnika. Šveđani kažu da dvije stvari utiču na mijenjanje navika, a to su strah od kazne i da vas je neko ubijedio da to nije dobra navika. Potrebno je da se ostvari održivo finansiranje bezbjednosti saobraćaja kako bi se postigli bolji rezultati", zaključio je Radović.