Brojna psihološka istraživanja pokazuju porast psiholoških smetnji kao što su depresivnost, anksioznost, poremećaji ishrane, spavanja i mnogi drugi. Razvoju ovih smetnji su izrazito podložni mladi ljudi, ali ni osobe u poznim godinama nisu imune na njih. U svakom periodu života je izuzetno važno imati psihološku podršku, kao i znati kome se obratiti ako se ne osjećamo dobro i prolazimo kroz izazovno razdoblje. 

Mjesec oktobar je širom svijeta posvećen borbi za očuvanje mentalnog zdravlja i podizanju svijesti o važnosti psihoterapije i psihološkog savjetovanja. 10. oktobar kao Svjetski dan mentalnog zdravlja se proslavlja i obilježava na različite načine u brojnim zemljama svijeta. Ovom datumu se svake godine pridaje posebna pažnja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, gdje se i ove godine održava manifestacija pod nazivom „Jesenje čišćenje UMA“.

Sada već tradicionalna manifestacija „Jesenje čišćenje UMA“ je nastala kao inicijativa studenata psihologije, a njen cilj je briga o očuvanju mentalnog zdravlja, kao i informisanje šire javnosti o važnosti psihologije i psihoterapije. Ideja o organizovanju ovakvog događaja je započela prije pet godina, kada je po prvi put na inicijativu studenata obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja. Ova tradicija se nastavila i u narednim godinama, a do sada su u sklopu "Jesenjeg čišćenja UMA" održana brojna predavanja, radionice, druženja gdje su svi zainteresovani mogli da dobiju korisne informacije vezane za očuvanje mentalnog zdravlja.

I ove godine su studenti spremili raznovrstan program na kome će posjetioci moći da čuju nešto više o temama vezanim za mentalno zdravlje, ali i temama kao što su ljubav ili rodna ravnopravnost. Predavači će biti stručnjaci iz različitih psihoterapijskih pravaca, psiholozi i profesori.

"Jesenje čišćenja UMA" je namijenjeno studentima, profesionalcima i svima koji žele da poboljšaju svoje mentalno zdravlje i kvalitet života. Iako su teme najbliže studentima psihologije kojima je ova manifestacija sjajna prilika da se praktično upoznaju sa terminima i psihoterapijskim pravcima o kojima uče na fakultetu, manifestaciji mogu prisustvovati i studenti sa drugih fakulteta i svi zainteresovani koji žele da čuju nešto novo.

Ove godine "Jesenje čišćenje UMA" traje od 03.10. do 10.10. u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Dio predavanja će se održati online putem Zoom platforme ili Facebook stranice. Detaljan program manifestacije, kao i linkove za prijavu na predavanja možete pronaći na Instagram i Facebook profilu "Jesenjeg čišćenja UMA".