"Imali smo važan događaj za Republiku Srpsku, koji je prije nekoliko godina djelovao nemoguć za nas. Odlučni smo i predano radimo. Ovim projektom Banjaluka i Beograd bi trebalo da budu povezani za četiri ili pet godina", rekao je Ćorić za RTRS. 

On vjeruje da Srpska ima kapacitet da to završi u predviđenom periodu, a od izgradnje tog auto-puta lokalne zajednice će imati brojne benefite i očekuje da će Bijeljina i druge opštine iskoristiti šansu. 

"U izgradnju auto-puteva je uložen ogroman trud", rekao je Ćorić i dodao da se radi i na definisanju brze saobraćajnice od Bijeljine do Sokoca za koju imaju tri modela. 

On je naveo da će kineski prijatelji besplatno uraditi idejni projekat, zauzvrat ne dobijaju ništa, već rade dionicu auto-puta od Banjaluke do Prijedora, a riječ je o društveno odgovornoj državnoj kompaniji. 

"Država Kina na taj način pomaže Republiku Srpsku, opredijeljeni su da imaju dobre odnose sa sama", rekao je Ćorić. 

On je istakao da Republika Srpska ima dovoljno novca da sve to može da finansira, jer se sve redovno servisira. 

Govoreći o dionici Rača-Bijeljina, vršilac dužnosti direktora preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Slobodan Stanarević istakao je da je to auto-put Srpskog jedinstva. 

On je dodao da je dužina od Rače do Bijeljine 19,6 kilometara, da ima petlju sjever Bijeljina, a koštaće 258 miliona KM, učešće Vlade Srbije je 80 odsto, a preostalo je na Vladi Srpske i "Autoputevima". 

"To je super jeftin auto-put, jer je ponuda predata krajem prošle godine, imamo sreće što je domaći izvođač", rekao je Stanarević i dodao da se sada predaje ponuda cijena bi zbog inflacije bila veća. 

Sa tim se saglasio i ministar Ćorić, istakavši da je to najjeftinija dionica auto-puta u Evropi. 

Dionica je pretežno ravničarska, neka lako srednja za izvodljivost, a vodeći konzorcijum je "Integral inženjering". 

Kada je riječ o koridoru "Pet ce", Stanarević je naveo da on ima tri dionice kroz Republiku Srpsku, da je jedna puštena u testni saobraćaj do 1. oktobra, do kada se ne plaća. 

Druga dionica, na kojoj su u toku radovi, je Putnikovo brdo do granice sa Federacijom BiH, a treća je Doboj-Vukosavlje, koja je u proceduri, ali je zbog političkih stavova EU je malo suspendovana. 

"Dali smo rok do kraja mjeseca da se izjasne da li se nastavlja sa izvođenjem. Dobili smo nekih sedam ponuda, ako ne bude ići ćemo na neki drugi vid", rekao je Stanarević. 

Za auto-put Banjaluka-Prijedor, Stanarević je rekao da su obezbijeđeni uslovi za početak radova kod Prijedora, a što se tiče kraka za Kozarsku Dubicu, dodao je da je sa kineskom komapnijom u ugovoru projekat da oni urade glavni projekat brze saobraćajnice što bi puno značilo za taj kraj. 

Govoreći o magistralnim putnim pravcima u Republici Srpskoj, ministar Ćorić je pomenuo da se radi na najbitnijim projektima, koji su na to dugo čekali, istakavši da je Republika Srpska ove godine značajno iz budžeta podržala "Puteve Srpske" da bi te dionice bile završene, kao i da se na tome neće stati. 

"Tu nije kraj, radimo na jednom velikom projektu koji bi trebalo da se desi od sljedeće godine i u planu je da se u naredne tri godine izvrši rekonstrukcija svih magistralnih i ključnih regionalnih puteva. Postoji ekonomska opravdanost za to jer ćemo smanjiti cijenu održavanja za iznos finansiranja rata kredita za taj projekat", rekao je Ćorić.