“Džo Bajden je danas napadao i lagao o Venecueli, Kubi i Nikaragvi. Džo Bajden laže o našim zemljama; stisnuli su našu zemlju do krajnjih granica da je unište. Zatim pokreću globalne medijske kampanje o migracijama”, osudio je Maduro Amerikanca na državnoj televiziji "Venezolana de Televisión".

Predsjednik je utvrdio da te kampanje služe "političkoj manipulaciji, instrumentalizaciji i kriminalizaciji pitanja migracija".

Sjedinjene Američke Države “problem migranata ne tretiraju profesionalno, ozbiljno i ljudski; samo ga pokušava iskoristiti za napad na zemlju”, dodao je Maduro.

Podsjetio je i da je “Venecuela bila pod pritiskom, napadnuta i sankcionisana”, utvrdivši da je zbog toga i zbog surovih posljedica ekonomskih ograničenja na zemlju dio stanovništva odlučio migrirati 2018., 2019. i 2020. godine.

Međutim, izjavio je da se “više od polovine stanovništva koje je migriralo između 2018. i 2020. vratilo i vraća se u Venecuelu; dobrodošli su. I zahtjevamo da predsjednik Džo Bajden ne manipuliše pitanjem migracija iz Latinske Amerike i Kariba” kazao je Maduro.

(Rio Times)