Bitno je samo odabrati oblik vježbanja koji odgovara vašim potrebama i sklonostima, a dva najjednostavnija i veoma popularna oblika fizičke aktivnosti su hodanje i trčanje.

Ako niste sigurni koju da odaberete, možda će vam pomoći prednosti i nedostaci i jedne i druge aktivnosti.

Prednosti hodanja

Vrlo je jednostavno i ne košta puno. Hodanje je izvrsna vježba bez obzira na trenutni nivo kondicije. Osim toga, ne morate da kupujete skupu opremu i razne dodatke iako ne bi bilo loše da uložite u dobru obuću kako bi hodanje bilo udobno i bezbjedno.

Hodanje je vježba niskog uticaja. To znači da je prijateljska vježba za zglobove i da je idealan izbor čak i za one koji tek počinju sa zdravijim životom.

Redovno hodanje omogućava ostvarivanje različitih zdravstvenih i fitnes ciljeva. Pomaže, između ostalog, u regulaciji krvnog pritiska i prikladno je ako se oporavljate od tjelesne povrede. Savršeno je i za sve koji žele da izgube višak kilograma i ostanu u odličnoj formi. Takođe povoljno utiče na smanjivanje stresa.

Nedostaci hodanja

Hodanjem možda nećete moći da postigne neke naprednije ciljeve. Ako ste navikli na intenzivnije oblike vježbanja poput trčanja, plivanja ili boksa, hodanje bi moglo da vam djeluje ka nedovoljno intenzivna aktivnost za ostvarivanje vaših ciljeva.

Moguće je da nećete sagorjeti željeni broj kalorija. Hodanje nije intenzivno kao trčanje zbog čega nećete biti u mogućnosti da hodanjem sagorite jednak broj kalorija kao trčanjem u istom vremenskog periodu.

Prednosti trčanja

Trčanje vam omogućava da u istom vremenskom periodu sagorite više kalorija nego hodanjem. Ako namjeravate da skinete višak kilograma u kraćem vremenskom periodu, trčanje je oblik vježbe za koji bi trebalo da se odlučite.

Ova vježba sprečava potrebu da trenirate duže vrijeme. Zbog njenog intenziteta, u kraćem roku možete da sagite željeni broj kalorija. Zato je trčanje, između ostalog, dobro za zaposlene pojedince koji nemaju previše slobodnog vremena za duže vježbanje.

Trčanje je jednako jeftino kao i hodanje. Ne morate da trošite mnogo novca za opremu, ali i ovdje se predlaže ulaganje u kvalitetne patike.

Nedostaci trčanja

Trčanje nije idealno za nekoga ko je upravo odlučio redovno da vježba, pogotovo za nekoga ko je dugo vodio sjedilički način života. Dobro je prvo da se odlučite za manje intenzivnu rutinu vježbanja.

Vremenom, kako postajete sve više fit, možete se odlučiti za intenzivniji oblik vježbanja kao što je trčanje.

Trčanjem se izlažete opasnosti od povreda. Budući da se radi o vježbi visokog intenziteta veća je vjerovatnoća da će doći do naprezanja, uganuća ili bilo koje druge povrede, prenosi Zadovoljna.hr.