"Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđeno je da će licu koje prvi put stekne pravo upravljanja motornim vozilom B kategorije, izuzev vozača kojima je to osnovno zanimanje za vrijeme obavljanja djelatnosti, koje u toku dvije godine od dana sticanja prava upravljanja motornim vozilom B kategorije sakupi četiri kaznena boda, nadležni organ za izdavanje vozačke dozvole oduzeti i poništiti vozačku dozvolu, čime lice gubi pravo upravljanja motornim vozilom. Ovo je najčešći razlog poništavanja vozačkih dozvola", objasnili su u MUP-u RS.

Kako su dodali, postoji više razloga za oduzimanje vozačkih dozvola.

"Odredbama navedenog zakona propisano je za koje se prekršaje oduzima vozačka dozvola, a najčešći su utvrđena nedozvoljena količina alkohola u krvi vozača ili ako vozač odbije testiranje, a pokazuje znakove poremećenosti izazvane dejstvom alkohola, zatim ako je vozač pod djelovanjem opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, kao i ako vozač ne pristupi vanrednom zdravstvenom pregledu na koji je upućen", kazali su iz Ministarstva.

Dodali su da se smatra da lice kojem je vozačka dozvola oduzeta i poništena nema položen vozački ispit za upravljanje motornim vozilom kategorije B te je postupak dobijanja nove vozačke dozvole isti kao i kada se lice prvi put osposobljava za vozača motornog vozila.

"Vozača kojem je u roku od jedne godine zbog učinjenih prekršaja određeno je najmanje sedam kaznenih bodova,  a nadležni organ kod kojeg se vodi u evidenciji  ga treba pozvati na predavanja o posljedicama koje proizilaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja saobraćajnih propisa. Ukoliko se ne odazove na predavanja ili prilikom podnošenja prijave ne podnese dokaz o plaćenim troškovima za prisustvo predavanju, rješenjem se privremeno oduzima vozačka dozvola i zadržava dok mu se ne izda potvrda o odslušanom predavanju", navode iz MUP-a.

Kako su dodali, vozaču kojem je u roku od jedne godine zbog učinjenih prekršaja određeno najmanje 10 kaznenih bodova biće oduzeta vozačka dozvola u trajanju od 30 dana i biće upućen na provjeru poznavanja saobraćajnih propisa u Zavod za obrazovanje odraslih, Ministarstvo prosvjete i kulture, uz obavezu prethodno odslušanog predavanja o posljedicama koje proizilaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima, te će vozačka dozvola biti vraćena vozaču po isteku roka od 30 dana, uz predočenje dokaza da je zadovoljio na provjeri poznavanja saobraćajnih propisa.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, rekao je za "Nezavisne novine"  da je povećan broj poništenih vozačkih dozvola korespondentan  povećanom broju prekršajnih naloga.

"Broj prekršaja za prvi dio tekuće godine je veći nego u istom periodu prošle godine, odnosno za prvih šest mjeseci izdato je više od 200.000 prekršajnih naloga, što je alarmantan podatak", rekao je Ćopić.

Kako je rekao Ćopić, povećan broj pripadnika MUP-a na terenu uslovljava i veći broj prekršajnih naloga.