"Cilj kolonije je da podigne svijest o likovnoj umjetnosti kako u Kotor Varoši, tako i u okolini", rekao je načelnik opštine Zdenko Sakan, koji je otvorio koloniju.

On je izrazio uvjerenje da će umjetnici pronaći inspiraciju u prirodi i samom ambijentu platana, fontane i svega što Gradski trg čini prepoznatljivim, te da će svojim djelima obogatiti fundus galerije u ovom gradu.

Umjetnici će tokom dvodnevne likovne kolonije imati zadatak da naslikaju po dva platna ili više u zavisnosti od senzibiliteta umjetnika.

Inicijator manifestacije Goran Čupić rekao je da će umjetnici tokom kolonije moći da razmijene mišljenja o radovima, da sumiraju utiske i da nastala djela izlože.

Učesnici pete likovne kolonije su Goran Čupić, Branko Rusmir, Dajana Nedić, Ivana Stamenković, Dara Božičković, Marija Župljanin, Sanela Popović, Sanja Maljak, Nina Dragoljević, Marija Todorović, Anđela Todorović, Darija Dukić i Gorjana Bukvić.

Organizatori Likovne kolonije "Kotor Varoš 2022" su Javna ustanova "Centar za kulturu, sport i informisanje" i opština Kotor Varoš, uz pokrovitelje.