Alheira je vrsta kobasice toliko tipična i vezana za nacionalnu istoriju da ju je javnost 2011. godine proglasila za jedno od sedam nacionalnih gastro čuda. Osim što je ukusna, ova kobasica je i nacionalni heroj odgovoran za spašavanje života.

Riječ je o kobasici koja se pravi od raznih vrsta mesa - svinjetine, teletine, pačetine, piletine, pa čak i mesa prepelice ili zeca.

U kombinaciju još ulaze hljeb i ponekad luk (čak i sam naziv alheira potiče od riječi alho koja označava luk).

Ovu vrstu kobasice stvorili su portugalski Jevreji još u 15. vijeku.

Naime, u tom periodu započeo je hrišćanski progon Jevreja i mnoštvo njih napustili su zemlju potraživši utočište u drugim dijelovima Evrope.

Oni koji nisu pobjegli morali su smisliti način da sačuvaju živu glavu.

Predstavljali su se kao oni koji su prešli na krišćanstvo, ali njihove katoličke knjige u kućama unutar svojih korica skrivale su jevrejske spise.

U nastojanju da sačuvaju život, morali su paziti na svaki detalj. Znajući da će ih inkvizicija lako prepoznati ako ne budu vješali kobasice (jer je u judaizmu zabranjeno jesti svinjetinu), snašli su se tako što su počeli praviti kobasice od drugih vrsta mesa.

I uspjelo im je. Niko nije posumnjao u to što se sve krije iza ovog naizgled običnog prehrambenog proizvoda. A s vremenom se delicija koja je spasila hiljade života proširila po cijelom Portugalu te opstala i nakon što je inkvizicija završila.

Danas, kada u ovim kobasicama uživaju i nejevreji i, one se mogu praviti i od svinjskog mesa. Obično se pripremaju na roštilju i poslužuju se s kuvanim povrćem ili pomfritom te kuvanim jajetom.

(Punkufer.hr)