Postala je hit peticija podrške Đokoviću da mu se dozvoli da uđe u Sjedinjene Američke Države, a sada su i Srbi u Americi povukli konkretan potez.

Nebojša Jovanović, vlasnik kompanije „Sports menadžment“ koja je jedina kompanija koja se bavi promocijom tenisa u rasejanju, odlučio je da uz konsultacije sa Srpsko-američkom glasačkom alijanskom (SAVA) pokrenuo političku inicijativu da Đoković učestvuje u Njujorku.

Jovanović je pomenuo proklamaciju 10294 po kojoj može da se dozvoli ulazak u zemlju ljudima čiji je boravak od "nacionalnog interesa", a to je sve napisao u pismu koje je poslao na adresu Džoa Bajdena i drugih američkih zvaničnika koji mogu da preokrenu ovu odluku, preneo je "Srpski radio Čikago".

Naime, podčlan 3b navodi da se dozvoljava ulazak u zemlju nevakcinisanim strancima u slučaju da se proceni da je to od nacionalnog interesa. Ovo izuzeće može da dodeli nekoliko osoba Bajden kao predsednik, sekretari Blinken, Butigeg i Majorkas ili osobe koje oni odgovore za odgovorne.

"US Open je najveći teniski turnir na svetu, i on neće biti ono što jeste bez Novaka Đokovića. S obzirom na ekonomsku situaciju i krizu na svim nivoima, Amerika ne sme dozvoliti da se Ju-Es Open ne odigra u svom punom sjaju i kapacitetu, što znači i dolazak Đokovića koji je tri puta krunisan na US Openu. Novak ne predstavlja nikakvu bezbednosnu pretnju, jedan je od najzdravijih ljudi na svetu zbog svog disciplinovanog života i služi kao uzor i inspiracija milionima širom sveta. U interesu je Amerike da najveći turnir sveta ugosti i najboljeg igrača sveta, posebno što je upravo osvojio sedmi Vimbldon u Londonu" poručio je Jovanović, koji je 22. jula poslao pismo predsedniku Džou Bajdenu.

Odgovor na zahtev Jovanovića stigao je iz Bele kuće, odgovorio mu je i sekretar Butigeg.

"Najvažniji razgovor i kosultacije nastavljamo sa republikanskom Kongresmenkom Klaudijom Teni i njenim timom, koja se jako zauzela da kontaktira predsednika Bajdena i predloži eventualnu proceduru u Kongresu.

U tome pomaže i član naše SAVA organizacije, advokat Borko Komnenović, nadgledajući moguće pravne parametre. U kontaktu smo i sa kongresmenom Frankom Mrvanom, demokratskim članom srpskog kokusa u čijem distriktu je veliki broj srpsko-američkih glasača, uključujući i sam Srpski radio Čikago. Bilo bi značajno imati saglasnost iz obe partije po ovom pitanju", poručila je dr Olga Ravasi, predsednik i osnivač Srpsko-američke glasačke alijanse (SAVA).