Naime, kako je objasnila Sonja Ubović, zamjenica ambasadora Češke u BiH, ukrajinski rat je promijenio prvobitne planove za predsjedavanje, te je istakla da su zbog toga bezbjednosne teme, ekologija i energetska nezavisnost od Rusije, kao i pomoć Ukrajini teme koje su došle u prvi plan.

"Region zapadnog Balkana je tradicionalni portfolio naše spoljne politike i to će biti jedan od prioriteta naše politike tokom predsjedavanja. Vjerovatno vam je poznato da Češka podržava priključenje zemalja regiona zapadnog Balkana EU i s tim ćemo i nastaviti. Ukazaćemo na potrebu strateškog pristupa EU zemljama zapadnog Balkana s ciljem napretka u procesu integracija jer smatramo da je politika proširenja osnovno strateško sredstvo EU u cilju očuvanja mira i stabilnosti u Evropi", rekla je Ubovićeva za "Nezavisne novine".  

Što se tiče BiH, istakla je da iako nije došlo do konsenzusa u vezi s kandidaturom BiH na proteklom samitu, BiH je dobila konkretnu ponudu da se ovom temom EU ponovo pozabavi krajem godine.

"Zemlja predsjedavajuća EU nije bitna samo po tome što stavlja teme na evropski sto, nego je možda još važnije to da je ona bitna i zato što koordiniše stavove i mišljenja unutar EU. Međutim, nijedna predsjedavajuća zemlja nema čarobni štapić i ne može da utiče na stavove drugih zemalja ako nema dovoljno napretka", naglasila je ona i pozvala BiH da na zaključke Evropskog savjeta odgovori konkretnom akcijom.

Među temama koje je Vlada Češke navela kao prioritete su Ukrajina, energetska bezbjednost, jačanje odbrambenih kapaciteta EU, jačanje otpornosti evropske ekonomije i jačanje demokratskih institucija.

Faris Kočan, ekspert za evropske integracije i proširenje, za "Nezavisne novine" kaže da će fokus Češke tokom predsjedavanja biti ukrajinski rat, pitanje inflacije u evrozoni i problemi koji se odnose na razvoj vještačke inteligencije.

"Proširenje nije na agendi, ali Češku vidimo kao državu koja nije protiv proširenja. Više ćemo saznati u decembru, barem kako sada izgleda, kada se očekuje rješenje za blokadu Sjeverne Makedonije i izvještaja Evropske komisije vezano za 14 prioriteta koji važe za BiH. Ako ovdje dođe do nekog napretka, onda će češko predsjedavanje biti posmatrano uspješnim kada pričamo o proširenju", ocijenio je on.

Što se tiče francuskog predsjedavanja, koje je zaključeno danas, proširenje je bilo na agendi i organizovan je samit EU - zapadni Balkan, ali zbog Ukrajine uslijedio je geopolitički potres zbog kojeg je EU prioritetizovala pružanje podrške Ukrajini, a zapadni Balkan je ostao u drugom planu.

I Kočan smatra da je ukrajinski rat poremetio početne planove i kad je u pitanju proširenje i teme koje je Francuska kandidovala na samitu sa zapadnim Balkanom.

"Ono što je najviše proisteklo s prethodnog Evropskog samita je kandidatura za Ukrajinu i Moldaviju, a kad je zapadni Balkan u pitanju došlo je do Investicionog plana za zapadni Balkan. Francuska je pokušala pronaći rješenje za bugarski veto, ali je rješenje, kako se čini, neprihvatljivo za Sjevernu Makedoniju", ističe Kočan i dodaje da je kao pokušaj spasavanja politike prema zapadnom Balkanu došlo do francuske ideje o političkoj uniji EU i zemalja u Evropi koji su izvan bloka, što se ponajviše odnosi na zapadni Balkan.