Saša Štrbac iz Kistanja svoje stado čuva uz kuće. Trinaestog jula ostao je bez trećine koza, a, tvrdi, gotovo i bez glave. Vidio je četiri vuka, ali čuo je da je riječ o čoporu od njih sedam.

"Dva vuka su krenula na mene, napali su me, a dva su otišla okolo. Gladni su, ovo nije njihov teritorij za hranjenje kvalitetno. U biti, ostaju im domaće životinje koje napadaju i jedu", rekao je Saša za HTV.

Županijom hara malo manje od 200 vukova

Kako navodi HRT, službeno je porastao i broj vukova. Nije više 81 jedinka. Sad ih je Ministarstvo prebrojalo malo manje od 200. Pozivaju se na nacionalni Izvještaj o stanju očuvanosti vrsta za razdoblje od 2013. do 2018. Staro dakle četiri godine, valjda uz pretpostavku da se u međuvremenu nisu množili.

"Teško je kazati u jedinku. Taj broj sigurno premašuje na području Hrvatske i dijela Bosne koji gravitira gdje vuk obitava preko 400 jedinki. Ja vam moram samo napomenuti da, primjerice, u Sloveniji imaju znatno manji broj jedinki. Promptno se donosi odluka o izlučenju određenog broja jedinki i nema uvijek ovako napete situacije kakve ima kod nas, tvrdi Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Ministarstvo privrede smatra da odstrel nije rješenje. A kad je tako, onda je Ministarstvo poljoprivrede zatrpano pozivima za pomoć.

"Mi ćemo sljedeći natječaj iz operacije 441 Programa ruralnog razvoja, a ta operacija pokriva i opremu i sredstva za zaštitu područja, osigurati veća sredstva za gorsko-planinska područja i za područja koja su posebno izložena šteti od vukova", najavila je ministarka poljoprivrede Marija Vučković.

Pokušaće i preko posebne mjere ruralnog razvoja da Ministarstvo privrede i održivog razvoja plaća određene naknade. Ministarstvo privrede, kaže, razvija nacionalni sistem praćenja stanja vuka pa će izraditi Nacionalni program praćenja. Ali za sve to valja prikupiti niz podataka pa će im trebati još godinu dana.