Peta generacija najprodavanijeg Toyotinog SUV-a koja je predstavljena 2018. godine i koja je pretrpela blagi "fejslifting" 2021. sada je dobila digitalnu instrument tablu od 12,3 inča, 10,5-inčni ekran multimedijalnog sistema, kao i ažurirani bezbjednosni paket Safety Sense za 2023. godinu.

Kada je riječ o multimedijalnom sistemu, RAV4 će imati novi ekran osjetljiv na dodir, visoke rezolucije, od 10,5 inča, koji je već predstavljen u drugim Toyotinim modelima, uključujući Corollu i Corollu Cross.

Novi multimedijalni sistem standardno dolazi sa Android Auto i Apple CarPlay kompatibilnošću, dobija navigaciju sa podacima o saobraćaju u realnom vremenu i informacijama o dostupnosti parkinga u blizini vašeg odredišta.

Opciono, sistem može ponuditi više funkcija kao što su navigacija bez povezanosti na mrežu, prepoznavanje znakova na auto-putu, upozorenja o vremenskim (ne)prilikama i upozorenja o zonama u kojima mogu da se kreću samo vozila sa niskim emisijama gasova.

Osim toga, Toyota nudi četvorogodišnji paket "Smart Service" preko mreže koji donosi dodatnu povezanost i daljinske funkcije (zaključavanje, otključavanje, kontrolu klime, prozora, svetala, itd.) koristeći MyT aplikaciju.

RAV4 takođe postaje konkurentniji na tržištu zahvaljujući novoj, većoj digitalnoj instrument tabli koju je moguće konfigurisati na više načina. Ekran od 12,3 inča je standardni dio opreme u svim verzijama, osim osnovnog paketa koji dolazi sa manjom digitalnom instrument tablom od 7 inča.

Ekran inače ima četiri režima rada (Casual, Smart, Sport i Tough) i tri konfiguracije, što omogućava vozaču da personalizuje izgled digitalnih instrumenata prema svojim željama.

RAV4 za 2023. ima i blago ažurirani Toyotin Safety Sense paket bezbednosti.

Pre-Collision System sada ima podršku za bezbjednije skretanje na raskrsnicama, dok u Plug-in Hybrid verziji može da detektuje nadolazeća vozila u saobraćajnoj traci kojom se SUV kreće.

Takođe, Toyota je dodala pomoć pri upravljanju u slučaju nužde, kako bi se izbjegli pješaci ukoliko se iznenada nađu na kolovozu. Plug-in hibridna verzija nudi dodatnu funkciju prepoznavanja bicikla i parkiranog vozila na ulici.

Popularni SUV nije dobio nikakva veća unapređenja dizajna spoljašnjosti, nakon blagog redizajna u septembru 2021. sa ažuriranim LED farovima i novim alu felnama.

Jedina promena za modelsku godinu 2023. je dodavanje nove nijanse spoljašnjosti Platinum White Pearl za verzije Plug-in Hybrid i Hybrid (osim Adventure paketa opreme), zajedno sa dvobojnom opcijom, u kombinaciji sa Midnight Black Metallic krovom.

Što se tiče pogonskih agregata, asortiman je takođe nepromenjen, uključujući 2.5 litarski hibrid sa prednjim pogonom koji proizvodi 218 KS (160 kW), odnosno 222 KS (163 kW) u opciji sa pogonom na sva 4 točka (AWD-i).

Tu je i efikasniji Plug-in hibrid sa 306 KS (225 kW) i standardnim pogonom na sve točkove. Ne pominje se odlazeća 2.0 litarska benzinska varijanta sa samo SUS motorom, već se Toyota fokusira na elektrifikovane opcije.

Toyota RAV4 za 2023. će krenuti u proizvodnju u trećem tromjesečju 2022. Proizvođač automobila nije objavio cijene za ažurirani model.

(B92)