Na ovaj potez odlučili su se zbog drastičnog i vrtoglavog rasta cijena goriva, koje su na nekim pumpama u Sarajevu i BiH dostigle skoro i četiri marke. Klijenti će usluge po novim cijenama početi da plaćaju od subote i, kako tvrde iz Udruženja "Sarajevo taksi", i dalje će biti minimalna i jedinstvena na području Federacije BiH.

"Nažalost, nismo imali drugog izbora. Cijene života drastično rastu iz dana u dan. Cijene goriva su vrtoglave, ali ne semo goriva nego i troškovi održavanja vozila. Cijena koja je do sada važila u nekim situacijama takođe nije bila isplativa. Sačinjena je u vrijeme dok je litar goriva bio dvije KM i niže. Sada je situacija potpuno drugačija i nemoguće je raditi ovaj posao sa profitom bez povećanja cijena", kazao je jedan od taksista u Sarajevu.

Cijena jednog kilometra do sada je iznosila 1,2 KM. Ubuduće će biti 1,5 KM. Poskupjeće i jedan sat čekanja na 15 KM, dok će prtljag po komadu iznositi pet KM. Loša vijest za građane svakako je i to da trenutno poskupljenje ne znači i kraj rasta. Nova korekcija cijena moguća je već ovog ljeta ponovo.

"U narednom periodu taksi prevoznici će izvršiti korekcije cijena, dok će početkom jula biti održani novi sastanci na kojima će se razmatrati novo povećanje cijena, a u skladu sa rastom cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i poskupljenja", istakli su iz udruženja taksista.

Na području Kantona Sarajevo djeluje nekoliko taksi firmi, koje su takođe najavile poskupljenje svojih usluga. Taksi prevoz prethodno je poskupio i u Banjaluci, gdje su vožnja po kilometru i startna cijena poskupjele za 20 feninga. Iz "Sarajevo taksija" tvrde da neće doći do povećanja cijena vožnje nedjeljom i u dane praznika, dok će prilikom vožnje van Kantona Sarajevo cijena biti formirana u dogovoru s putnikom.