Već nekoliko godina slušamo o ulasku kompanije u proizvodnju automobila, a zimus smo na CES-u mogli i vidjeti kako izgleda prvi Sony na četiri točka.

Sada su sve te priče i nagađanja dobile zvaničnu potvrdu - Sony i Honda udružuju snage, a poznato je i kad dolazi prvi električni automobil.

S projektnim udruživanjem dobili smo i novo ime, Sony Honda Mobility, a poznato je kako je svaki partner u projekat inicijalno uložio po 74 miliona dolara. Prvi električni automobil na tržište dolazi 2025. godine.

Podsjetimo, Sony nije prva, a vrlo vjerovatno ni zadnja kompanija koja iz područja elektronike ulazi u svijet automobila. O ulasku Applea govori se već desetak godina, a odnedavno se u svijet automobila ubacio i Huawei. Ipak, Sony je definitivno prvi koji će imati gotov proizvod.

Honda je ranije najavila kako će u elektrifikaciju uložiti preko 37 milijardi dolara te kako će do kraja decenije u ponudi imati 30 električnih modela. Saradnja sa Sonyjem će svakako koristiti objema stranama, gdje će Sony imati na raspolaganju tehnologije proizvodnje i same konstrukcije vozila, dok će Honda profitirati po pitanju digitalnih tehnologija.

(Index.hr)