Međutim, samo 33 odsto organizacija koje su do sada primijenila Kubernetes okruženja posjeduje alate za zaštitu od incidenata gubitka podataka uzrokovanih rensomverom (otkupljivačkim malicioznim softverom).

Veritas tehnolodžis, lider u upravljanju podacima u multiklausd okruženjima, objavio je rezultate svoje nove studije u kojoj nam otkriva da se većina organizacija osjeća nespremno da se suoči s prijetnjama ka Kubernetes okruženjima.

Istraživanje, koje je uvažilo mišljenja 1.100 starijih donosilaca IT odluka na globalnom nivou, pokazalo je da je 48 odsto organizacija koje su rasporedile Kubernete već doživjelo napad rensomvera na njihovo kontejnerizovano aplikativno okruženje, dok je zapanjujućih 89 odsto ispitanika reklo da rensomver napadi na K8s okruženja već sad predstavljaju problem za njihove organizacije.

"Kubernetes za organizacije predstavlja lako rješenje za implementaciju i brzo poboljšava pristupačnost, fleksibilnost i skalabilnost - nije ni čudo što mnogi prihvataju kontejnerizaciju aplikacija", izjavio je Entoni Kusimano, evangelista rješenja u Veritasu.

Rješenja u silosima

Organizacije propuštaju priliku da dostave brzu zaštitu ovim skupovima podataka koji su u riziku, tako što neće proširiti postojeću zaštitu podataka od tradicionalnih radnih opterećenja na posao širom kontejnerizovanih okruženja.

Samo 40 odsto organizacija trenutno prati ovaj model, dok ostali komplikuju svoja zaštitna okruženja samostalnim proizvodima za neku ili svu njihovu Kubernete zaštitu.

Oni to rade iako 99 odsto anketiranih smatra da bi postojala korist od zauzimanja integrisanog pristupa. Do toga može doći zato što je skoro polovina (44 odsto) ispitanika rekla da zna malo ili ništa o rješenjima koja bi mogla da zaštite podatke širom tradicionalnog, virtuelnog i Kubernetes okruženja.

Istraživanje je identifikovalo najveće rizike povezane sa silosnim rješenjima za zaštitu podataka kao "složeniji ili dugotrajniji proces vraćanja podataka nakon incidenta sa gubitkom podataka" i "većim troškovima primjene više različitih rješenja".

U međuvremenu, najubjedljiviji razlozi među ispitanicima za usvajanje jedinstvenog rješenja za zaštitu podataka od gubitka podataka i napada rensomverom bili su "pojednostavljeni proces vraćanja" i "jedno mjesto za upravljanje podacima o zaštiti".

Više zaštite u budućnosti

Istraživanje je pokazalo da organizacije očekuju da će vremenom moći da ostvare kvalitetniju zaštitu svojih Kubernetes okruženja, a 29 odsto organizacija vjeruje da rensomver neće predstavljati problem za pet godina.

To se poklapa s povećanom potrošnjom na zaštitu za kontejnerizovane podatke - organizacije očekuju da će u ovoj oblasti za pet godina potrošiti u prosjeku 49 odsto više sredstava nego danas, što će ostaviti manje od tri odsto njih bez zaštite podataka za svoje okruženje kubernete koje je kritično za misiju.

Pored toga, 61 odsto organizacija očekuje da će ih buduća ulaganja u njihovu zaštitnu infrastrukturu ostaviti veoma dobro pripremljenim za napade rensomverom na Kubernetes okruženja tokom narednih pet godina.

Ako je nedjelja dug period u politici, pet godina je veoma dug period u zaštiti podataka, te očekujemo da će se tokom tog vremena pojaviti sve više rensomver varijanti koje ciljaju upravo Kubernete i iskoriste ovu Ahilovu petu.

"Previše organizacija propušta jednostavno rješenje da proširi svoje trenutne platforme za zaštitu podataka na svoje Kubernetes okruženja danas, ostavljajući ih u nezavidno ranjivom položaju", kaže Kusimano.

(RTS)