Festivalu je prethodio prijem kod gradonačelnika Ljubiše Petrovića za sve izlagače vina, na kojem je izrazio zahvalnost Turističkoj organizaciji i uvjerenja da će od naredne godine ovaj događaj pretvoriti u tradiciju.

„Hvala izlagačima što su došli u Bijeljinu i tako učinili da naša Bijeljina danas izgleda svjetski. Mi smo kraj u kojem su ljudi majstori više za proizvodnju rakije, ali da vino sve više pronalazi put do trpeza i ugostiteljskih objekata. Pogotovo u južnom dijelu Semberije već imamo entuzijaste koji se ogledaju u vinogradarstvu, pa je za očekivati da uskoro imamo i ozbiljniju ponudu semberskih vina“, naglasio je Petrović.

Organizator Festivala vina Fikret Nadarević kaže da su okviru festivala organizovane i edukativne radionice čija je svrha da se lokalnim ugostiteljima predstave prezentacije servisa vina, kao i postavljanje prezentovanja vinskih karti.

„Imali smo radionicu koju je vodio Siniša Lasan, somelijer - sudija koji nama dijeli ove lijepe medalje kojima se svi naši vinari hvale, a radionice su odlično posjećene“, dodaje Nadarević.

Dragan Tešić iz Turističke organizacije Bijeljine ističe da je Festival vina pun pogodak, sa dosta posjetilaca i izlagača iz cijele bivše Jugoslavije.

„Postigli smo da Sajam, već u prvom izdanju bude dostojan renomea i ugleda pristunih vinara. Ovo je i lijepa promocija grada Bijeljina i prilika da naši sugrađani, a posebno ugostitelji naprave dodatne veze i steknu iskustva“, dodaje Tešić.

Regionalni vinski festival je organizovala Turistička organizacija Grada Bijeljina u saradnji sa Karnevalom vina „Regio 2022“.