Automobil takođe ima natpise "50 Jahre BMW M" za obilježavanje ovogodišnje 50. godišnjice osnivanja divizije zvane BMW M. Jahre je njemačka riječ za "godine".

BMW M se do sada obavezao samo na SportsCar Championship, u premijernoj klasi serije GTP (Grand Touring Prototype), ali nije isključio ulazak u WEC-ovu (FIA World Endurance Championship – svjetski šampionat izdržljivosti)  klasu Hypercar, posebno za 24 sata Le Mana, glavni događaj na WEC-ovom kalendaru.

To znači da bismo potencijalno mogli da vidimo da se BMW M takmiči na najvišem nivou u Le Manu po prvi put od 1999. godine, kada je njegov sportski prototip V12 LMR obezbijedio prvu i jedinu ukupnu pobjedu ovog proizvođača automobila u francuskom klasiku.

Klase GTP i Hypercar biće otvorene i za trkačke automobile LMDh i za one koji su napravljeni po pravilima Le Mans Hypercar, pošto će se mjere ravnoteže performansi koristiti da bi se obezbijedio jednaki tretman.

U skladu sa LMDh-ovim pravilima, BMW M koristi šasiju iz italijanske Dallare, jedne od četiri kompanije koje isporučuju šasije za ovu kategoriju.

Automobil će morati da podigne masu na minimum 1.030 kilograma, a njegov pogonski sklop, neotkrivena V8 hibridna postavka, može u svakom trenutku da generiše maksimalnu snagu od oko 670 "konja".

BMW M će voditi svoju kampanju LMDh s američkim Rahalom Letterman Lanigan Racingom, pod oznakom BMW Team RLL. Trenutni plan je da se dva automobila plasiraju na SportsCar Championship 2023. godine.

Bobi Rahal, suvlasnik RLL Racinga, biće direktor tima. On će blisko sarađivati sa Mauricijom Lekijutom, vođom projekta u diviziji zvanoj BMW M za program LMDh.

Alpine, Audi, Cadillac i Porsche su svi posvećeni LMDh-u, dok su Ferrari, Glickenhaus, Peugeot i Toyota svi posvećeni klasi LMH (Le Mans Hypercar). Lamborghini je takođe u maju najavio da će se pridružiti grupi LMDh negdje tokom 2024. godine.

Prva trka za LMDh biće 24 sata Dejtone 2023. sljedećeg januara. Trka je uvodna runda šampionata sportskih automobila 2023. godine.

 

(AutoRepublika)