Telegram, međutim, tvrdi da štiti svakog korisnika bez obzira da li koriste E2EE ili ne, rekavši da vladini zahtjevi za podacima moraju da prođu posebno visoku provjeru prije nego što se povinuju i da nikada nisu prihvatili takav zahtjev. Međutim, to izgleda nije tako, tvrdi novi izvještaj.

Der Spiegel izvještava da je Telegram ispunio brojne zahtjeve za korisničke podatke koje je dobio od Savezne kancelarije za kriminalističku policiju Njemačke koji uključuju osumnjičene za teror i zlostavljanje djece.

Još više zahtjeva za podacima za druge krivične predmete je manje-više ignorisano.

Do danas, Telegram je u odjeljku sa čestim pitanjima na svojoj veb stranici naveo da je predao "0 bajtova korisničkih podataka" bilo kojoj trećoj strani, uključujući vlade.

U odjeljku 8.3 svoje politike privatnosti, koja je posljednji put ažurirana 2018. godine, kompanija kaže da će pružiti IP adrese i telefonske brojeve korisnika vlastima ukoliko se radi o terorizmu i ukoliko dobiju nalog.

Međutim, uprkos obećanju da će objavljivati polugodišnje izvještaje o bilo kakvim aktivnostima koji se tiču korisničkih podataka, to zapravo nikada nisu uradili.

Njemačka vlada vrši pritisak na Telegram da sarađuje u istragama desničarskih ekstremističkih grupa koje koriste platformu za razmjenu poruka da šire svoj cilj i koordiniraju napade. Telegram je nedavno pojačao sopstvene mjere moderacije, ali njegove zabrane korisnika i grupa bile su sveobuhvatne onoliko koliko su zakonodavci tražili.

Ostaje pitanje koliko je zapravo korisničkih podataka kompanija predala i kojim sve vladama.

 

(Telegraf.rs)