- Oni su dali živote za Republiku Srpsku i naša dužnost, kao i dužnost budućih generacija, je da upalimo svijeće na mjestu zločina koji su počinile muslimanske snage i prisjetimo se 54 ubijena vojnika, 78 ranjenih i 44 zarobljena i mučena. Strašno je što druga strana spaljivanje mladosti proslavlja kao dan oslobođenja Tuzle. Od koga su je oslobodili? Ispostavlja se da su je oslobađali od sebe samih – naveo je Miljanović.

Član Savjeta Dragan Stevanović istakao je da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije posjeduje imena 60 osumnjičenih za zločin na Brčanskoj malti u Tuzli, među kojima su Selim Bešlagić i Ilija Jurišić za koje se sumnja da su prekršili odredbe Ženevske konvencije i međunarodnog ratnog prava, ali da je Tužilaštvo BiH, uprkos dokazima, 2009. godine obustavilo istragu o ovom slučaju.

- Činjenica je da su muslimanske jedinice napadom na 92. motorizovanu brigadu JNA koja se po prethodnom dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne „Husinska buna“, počinile agresorski i bezuman čin. I trideset godina kasnije oni besramno nipodaštavaju bol srpskih majki i očeva, uz svesrdnu pomoć korumpiranog i ispolitizovanog sudstva. Neka je slava svim Srbima iz Tuzlanske kolone. Nikada ih nećemo zaboraviti – naglasio je Stevanović.

Obilježavanje 30 godina od stradanja vojnika JNA u Tuzli organizovala je Vlada Republike Srpske, a iz Bijeljine su jutros krenula četiri autobusa sa građanima koje je do Banj Brda, entitetske granice, pratila policija Republike Srpske, a odatle do Tuzle pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona.

Pomenu su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Delegacija RSS uputila se nakon obilježavanja na Brčanskoj malti prema gradskom groblju Pučile u Bijeljini, gdje će ispred spomenika stradalim u Tuzlanskoj koloni biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće.