Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Mladen Petrović naglasio je da je na osnovu indikatora bezbjednosti koje je izradila Agencija, u 64 odsto slučajeva zabilježeno prekoračenje brzine u naseljenim mjestima, a u 52 odsto van naseljenog mjesta.

„Danas smo organizovali postavljanje simulatora prevrtanja automobila, koji pokazuje koliko je važno vezati pojas, kao i poligon za obuku djece, kada je riječ o ponašanju u saobraćaju. Podijelili smo i šest dječijih auto-sjedišta“, rekao je Petrović.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović istakao je da brzina predstavlja jedan od osnovnih faktora rizika u saobraćaju.

„Naši statistički podaci pokazuju da najveći broj saobraćajnih nezgoda nastaje zbog nepoštovanja ograničenja brzine . Čak 40 do 50 odsto saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom uzrokovane su nepoštovanjem brzine. Zato apelujem na sve vozače da brzinu prilagode uslovima i stanju na putevima i poštuju propisana pravila“, poručio je Stanimirović.

Šef Kabineta gradonačelnika Bijeljine Mladen Arsenović zahvalio je organizatorima što su u saradnji sa Gradom Bijeljina proveli ovu akciju.

„Gradska uprava će i u budućnosti učestvovati u podizanju svijesti o značaju bezbjednosti saobraćaja, naročito kroz razvijanje saobraćajne infrastrukture“, poručio je Arsenović.

Radenko Knežević iz Policijske uprave Bijeljina naveo je da je za četiri mjeseca ove godine evidentirano 59 saobraćajnih nezgoda, što je za 35 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, dodajući da su se u 2021. godini saobraćajne nesreće najčešće događale zbog nepoštovanja propisane brzine kretanja.

U okviru kampanje, u Velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“ održano je i predavanje za učenike osnovnih i srednjih škola, na kojem su Milan Srdić i Bojan Šuvira, na osnovu ličnog iskustva, govorili o posljedicama saobraćajnih nezgoda.

Kampanju „Lako je brzinu smanjiti“ organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske u saradnji sa lokalnim zajednicama.