Izvršni direktor Niel Christiansen ističe za FT kako danska kompanija povećava ulaganja u softverski razvoj na nekoliko stotina miliona dolara te više ne promatra svoje fizičke i digitalne proizvode kao dva odvojena svijeta.

“Stvari dolaze zajedno, pa ih je mnogo lakše povezati kako bi postale jedinstveno iskustvo. Na tom digitalnom putovanju povećavamo naše mogućnosti te objedinjujemo pod našim krovom projekte za koje smo ranije angažirali konsultante. Danas je to naša najveća pojedinačna investicija”, kazao je Christiansen.

Sa sjedištem u mjestu Bilund na udaljenom otoku Jilandu, Lego je prošloga mjeseca službeno otvorio svoj digitalni hub u Kopenhagenu, nakon što je slične centre ranije otvorio u Londonu i Šangaju.

Do kraja 2023. kompanija namjerava zapošljavati 1800 programera, tri puta više nego što ih je imala početkom prošle godine. Njih oko 400 radili bi u danskoj prijestonici, piše poslovni.hr.

Podsjetimo, Lego je 2003. bio na rubu propasti, ali je nakon konsolidacije zabilježio značajan uspjeh. Poslovni rezultati za prošlu godinu pokazali su rast prihoda za četvrtinu, a dobiti za gotovo trećinu. Atul Bhardwaj, direktor za digitalno poslovanje, kaže kako je kompanija dobila jednu novu sposobnost, a to je proizvodnja vlastitih videoigara.

Lego je izdvojio svoj razvoj videoigara ubrzo nakon problema 2003. i čak je ostvario određeni uspjeh s nekolicinom manjih naslova. No, veći projekti nisu se pokazali uspješnima.

Upućeni izvori ističu kako je vodstvo Lega godinama frustrirano što su propustili priliku razviti igru kao što je Minecraft, koju je proizveo švedski startup sada u vlasništvu Microsofta.

Niel Christiansen kormilo Lega preuzeo je 2017. došavši iz tehnološkog sektora, a priznaje kako bi “vjerovatno bilo” sjajno da je kompanija izbacila na tržište Minecraft.

No, dodao je i kako Lego ranijih godina nije dovoljno ulagao u digitalni razvoj. Prema njegovim riječima, sadašnja ulaganja u ojačavanje programerskog tima jednaka su želji stvaranja nekog novog Minecrafta.

Do sada najveći najavljeni digitalni projekt Lega je partnerstvo s kompanijom Epic koja stoji iza velikog hita Fortnite. Dvije kompanije namjeravaju stvoriti takozvani metaverzum posebno za dječji uzrast koji bi bio predstavljen u idućih godinu dana.

Kako ističe čelnik tog danskog proizvođača igračaka, u današnjim generacijama tri četvrtine djece konzumira digitalni sadržaj, od dopisivanja s prijateljima preko slušanja glazbe.

Međutim, dobar dio roditelja zabrinjavaju platforme koje djeca koriste. Primjerice, iako je Fortnite preporučljiv za djecu iznad 12 godina, dobar dio igrača mlađi je od te dobi.

“Trebamo im dati dobro i sigurno iskustvo i ostvari povezanost na naše fizičke proizvode. Danas nijedna od digitalnih platformi koju koriste djeca nije potpuno sigurna”, ističe Christiansen.

Dodao je kako su razgovori s Epicom tek započeli. Uprkos svemu, Lego ne zanemaruje važnost svog poslovanja s fizičkim igračkama.

Čelnik kompanije navodi kako kockice ostaju u srcu poslovanja te su svi fizički setovi kockica povezani s nekom vrstom digitalnih inicijativa, kao što su videoigre ili televizijske serije.

Kompanija snažno ulaže i u razvoj maloprodajne mreže. Samo prošle godine otovorio je 165 novih trgovina u cijelom svijetu, pa ih sada ukupno broji 830. Tokom ove godine namjerava otvoriti još 150 trgovina.

Šef Lega ističe kako je rast poslovanja ubrzan s popuštanjem pandemije virusa korona i povratka kupaca u trgovine. No, te trgovine Lego prvenstveno promatra kao mjesto stvaranja “iskustva brenda”, gdje djeca mogu digitalno kreirati svoje figurice i potom ih isprintati.