Ovaj potez, objavljen na zvaničnom Weibo nalogu, prikupio je preko 200 miliona pregleda i o njemu se naširoko raspravljalo, a neki korisnici su bili uznemireni smanjenjem njihove anonimnosti na mreži. Drugi su, međutim, rekli da podržavaju mjere, u svjetlu dezinformacija u vezi sa COVID-om.

Weibo, koji ima preko 570 miliona aktivnih korisnika mjesečno, najavio je da će IP adrese korisnika biti prikazane pod novim podešavanjima koja su stupila na snagu ove nedjelje i da ih korisnici ne mogu isključiti.

Kako se navodi, za korisnike u Kini, platforma će prikazati provinciju ili opštinu iz koje objavljuju. Za one koji koriste Weibo u inostranstvu, biće prikazana zemlja IP adresa korisnika.

Podešavanja su dizajnirana da "smanje loše ponašanje kao što je lažno predstavljanje stranaka uključenih u vruće teme, zlonamjerne dezinformacije i skraćivanje saobraćaja, kao i da obezbijede autentičnost i transparentnost sadržaja koji se distribuira", navodi se u obavještenju.

"Weibo je uvijek bio posvećen održavanju zdrave i uređene atmosfere diskusije i zaštiti prava i interesa korisnika da brzo dobiju stvarne i efikasne informacije", navodi se u obaveštenju.

Efekti kontrole postova

Efekti novih pravila su već bili vidljivi ispod obaviještenja, pošto su hiljade komentara korisnika nosile dodatnu oznaku koja označava provinciju ili opštinu IP adrese korisnika.

Prošlog mjeseca, Weibo je obavijestio da će početi da testira ova podešavanja na nekim korisnicima kao odgovor na dezinformacije u vezi sa ratom između Ukrajine i Rusije.

Inače, Kina čvrsto kontroliše svoj sajber prostor i u posljednjih godinu dana pojačava napore da "očisti" internet. Kineski sajtovi društvenih medija koji ne cenzurišu kritični sadržaj suočavaju se sa finansijskim sankcijama, kao privremene suspenzije po važećem zakonu.

Weibo, koji je tokom prošle godine dobio nekoliko kazni od kineskog regulatora sajber prostora, često objavljuje obaviještenja o svojim naporima da se bori protiv lošeg ponašanja na mreži, uključujući objavljivanje imena kažnjenih naloga.

(Reuters)