Po svemu sudeći, to će ujedno biti i posljednji Q5 sa SUS agregatima, jer je Audi već najavio da će od 2030. godine u evropskim zemljama nuditi isključivo električne četvorotočkaše.

Ipak, ovde se radi o izuzetno važnom vozilu za njemačku marku, jer ne treba smetnuti sa uma da je aktuelni Q5 prošle godine bio ubjedljivo najprodavaniji model Audija na globalnom nivou sa gotovo 300.000 indeksiranih registracija.

Kada je riječ o dizajnu, ne bi trebalo očekivati bilo kakve radikalne poteze njemačkog brenda, to će prije svega biti evolutivni iskorak u odnosu na ono što se može vidjeti kod trenutnog modela.

Vjerovatno neće biti većih izmjena ni po pitanju gabarita samog vozila, jer u Audiju vjeruju da imaju odličan odnos prostranosti i kompaktnosti.

Bilo je tračeva da bi Njemci mogli da ukinu Sportback, odnosno kupe varijantu za Q5, mada nam se čini da su takve glasine u potpunosti neosnovane.

Uostalom, Audi uprkos umanjivanju portfolija SUS modela još uvijek nije povukao nijedan Sportback model, tako da sasvim izvjesno neće ni Q5 ostati bez te verzije.

Dakle, predstojeći premijum SUV ostaće baziran na MLB platformi, što će mu omogućiti PHEV izdanja.

Ipak, daleko je veće interesovanje za opstanak termičkih agregata, što je Audi već potvrdio.

Zapravo, paleta motora ne bi trebalo da izgleda drastično drugačije kod novog modela, s tim da treba očekivati implementaciju sistema blagog hibrida od 48 V na svim pogonskim opcijama.

Kada je riječ o plug-in hibridnom modelu, ovdje će se prije svega poraditi na povećavanju dometa u EV režimu i većoj efikasnosti čitavog pogonskog sklopa.

No, Audi će ipak ponuditi EV model u ovom rejonu, i biće to Q6 e-tron, SUV koji bi trebalo da stigne na tržište 2024. godine.

Naravno, novi Audi Q5 videćemo znatno ranije, vjerovatno u drugoj polovini naredne godine.

Nedugo nakon debija, njemačka marka planira da počne i prodaju nove generacije popularnog SUV-a.

(Autorepublika)