Vijest je kako reče gradonačelnik Petrović mogla biti da se stropoštao na zadnjicu tokom  kongresa "HISPA" jer mu je izvjesni "nevaljalko" izmakao stolicu. Srećom nije, jer ima odličan periferni vid. Ovo je bilo kosmički grotesno da ni BijeljinaLive nije mogla odoliti da ne objavi.

Zbog čega smo notorno pojeftinili, promovisali korumpirane političare i dokazane silidzije istine u "numero uno" lokalne selebritije? Zbog čega se minorni društveni događaji pokušavaju na mala vrata proizvesti u multiplanetarne vrijednosti, bez kojih je naše dalje egzistiranje neodrživo? Odgovor je jednostavan. Zato što nas političari plaćaju. Istina, nikada iz svog džepa i nikada na ruke, jer oni kao dokazani čuvari poštenja, paze da sve bude po zakonu.

Neuporedivo više paze da uobičajenu aktivnost promovišu, držeći se debilnog pravila. Ako nije objavljeno, kao da se nije desilo.

Novinarstvo je definitivno puklo onog trenutka kada su porodična druženja narodnih tribuna i pjevanje ispod šatora uz zvuke harmonike postali vijest. Trka za lajkovima i šerovanjem postala je do te mjere beskurpulozna da objave nerijetko zalaze u prostor privatnog i emocionalnog.

Javni diskurs može istrpiti svakojaka trabunjanja, patetike i dvoličnosti. Međutim samo kod nas pomenute kategorije postaju pokretna zaostavština. Preko 300 000 pregleda imao je nastup lokalnog političara u Parlamentarnoj skupštini BiH, onomad kada nije bio u čitačkoj formi. Decembarska izjava Milorada Dodika iz Hotela Drina na portalu BijeljinaLive dosegla je preko 312 000 pregleda. Pa Dodik je to reći ćete. Jeste, ali je mojom greškom bio bez tona. Međutim, ova "zanemariva" sitnica nije spriječila zaljubljenike u njegov politički kurs da mu likujući u komentarima napišu,"Bravo predsjedniče, sve ste ispravno rekli ili dežurne hejtere, da mu poruče: "Lažovčino, šta trabunjaš, samo neistine iznosiš".Ponavljam, tona nije bilo.

 

Dakle, htjeli priznati ili ne, sami smo  saučesnici u promovisanju gluposti, diletantizma i laži. Do kojeg apsurda smo obesmislili informaciju uvlačeći se u analni otvor debeloguzim stranačkim ljudima. Pokojni profesor dr. Branko Savić često je studentima znao objašnjavati značenje vijesti, definišući je sholastički kao najkraći i najednostavniji oblik pisane, govorne ili vizuelne informacije, o nekom događaju, pojavi, društvenom ponašanju ili ličnosti. Međutim, često je znao dodati. Pazite da vijesti ne pretvorite u buncanje. Nikada nije citirao Marka Aurelija ali je očigledno bio upoznat sa njegovom definicijom besmisla. Da podsjetimo, nije zgoreg.

"Buncaju ljudi i postaju umorni od života kad nemaju pred sobom neki cilj, prema kome bi upravili svaki svoj napor i svaku svoju misao.”

BijeljinaLive