Praznik ne započeo u petak veče koncertom popularne zvijezde Nede Ukraden na Trgu Nikole Đurkovića, a nastavljen sutradan, velikim spektaklom – Feštom od mimoze, ribe i vina, u kojoj se duž hercegnovske rivijere, od Kumbora do Baošića, kretao karavan mažoretki, tombonjera, ali i ogroman broj gostiju.

Ako se praznik mimoze organizuje u čast žutog cvijeta, u hercegnovskoj gradskoj upravi kažu da se više od pola vijeka uspio održati zbog brojnih gosti koji borave u ovom crnogorskom turističkom biseru tokom cijele godine zahvaljujući kulturnim sadržajima ove manifestacije.

"Mi smo samo za posljednje tri godine posadili I preko pet stotina novih sadnica mimoze kojim treba malo vreemena da porastu kako bi se vidjele i kako bi, zajedno sa ovim postojećim stablima koje imamo i koje se u našem gradu decenijama sade i decenijama obnavljaju, jer mimosa može da opstane nekih dvadeset do trideset godina", rekao je na otvaranju Festivala predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Na samoj Fešti od mimoze, ribe i vina isprženo je i šetalištem duž obale podijeljeno preko 800 kilograma ribe, kao i drugih mediteranskih delicija, te čuvene priganice i roštule.

Među mediteranskim delicijama ipak je dominirala riba, i to sardela koja se decenijama sprema za ovaj praznik.

U subotu veče je u Institutu "Dr Simo Milošević" održan maskenbal na kome je učestvovalo oko 250 maski iz više gradova Crne Gore, Srbije i BiH, gdje je pobjedila maska Voli.

Na maskenbalu je goste zabavljala  hercegnovska grupa "Exodus", kao i poznati hrvatski pjevač Goran Karan, dok je u Đenovićima nastupao Knez.

Novljane i njihove goste u okviru "Praznika mimoze” očekuje više od 40 programa koji će trajati do polovine marta.