Ovo će biti prvi susret člana Predsjedništva Milorada Dodika nakon što su mu SAD uvele nove sankcije.

"Ponovo ćemo razgovarati sa vama nakon tog sastanka, nakon razgovora o trenutnom političkom ćorsokaku u kome se zemlja nalazi. Jasno je da prijetnje povlačenjem institucija na državnom nivou prijete stabilnosti koja je postignuta prije 26. godina potpisivanjem Dejtonskog sporazuma", rekla je Pauer novinarima u Sarajevu.

Ova diplomatkinja je dodala da prijetnje povlačenjem nemaju nikakvog ekonomskog ni političkog smisla.

"Želimo razgovarati kako SAD mogu pomoći aspiracijama svih ljudi u BiH. To bi trebao biti fokus Institucija BiH. Kako razviti ekonomiju, kako otvarati nova radna mjesta, kako se boriti sa pandemijom koja ponovo raste i u ovoj zemlji, kao i u mojoj", rekla je Pauer, prenosi N1.

Na koncu ova diplomatkinja kaže, da će tema razgovara biti i korupcija, što je, kako kaže, orgomna prepreka čemu teže građani BiH, a to je ekonomski dignitet i prosperitet.

"SAD i naši evropski prijatelji posvećeni su borbi za odgovornost", rekla je Pauer komentarišući sankcije članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, dodajući da SAD neće okljevati u borbi protiv korupcije, ali i destabilizirajućih faktora.

Posjeta Pauer se dešava u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorica će tokom posjete, kako je ranije najavljeno, naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost.

Nakon što je najavljen njen dolazak, u javnosti se mnogo diskutovalo da li će se sastati i sa Dodikom, s obzirom na sakncije. Ambasada SAD u BiH je Predsjedništvu BiH uputila diplomatsko notu za sastanak Pauer sa sva tri člana Predsjedništva BiH.