"Na toj posebnoj sjednici, osim o VSTS-u, biće govora o stavljanju van snage Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je nametnuo Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik u BiH", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Takođe nezvanično saznajemo da bi prije posebne sjednice NS RS Milorad Dodik, lider SNSD-a, mogao organizovati sastanak s liderima parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske, a u vezi s posebnom sjednicom NS RS, ali i molbom Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, o vraćanju u zajedničke institucije Bosne i Hercegovine. Ovaj sastanak, prema nezvaničnim informacijama, ne bi trebalo da bude održan prije 25. januara. U toj sedmici, tačnije 27. januara, biće održan i veliki samit Republike Srpske i Srbije, a nije isključena mogućnost da se vlast i opozicija iz Republike Srpske tu sastanu s predstavnicima Republike Srbije.

Ono što je zasad sigurno, jeste da se srpski zvaničnici u parlament BiH, Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH neće vratiti da odlučuju bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske, uz uslov da se iz pravnog sistema povuku nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, a koje je nametnuo Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH.

"Zasad slijedimo stavove Narodne skupštine Republike Srpske i u ovom trenutku stav je da nema povratka u institucije BiH dok se ne povuče nametnuti Inckov zakon. Čuli ste da je najavljeno razmatranje te situacije i smatram da je jedino mjesto za to Narodna skupština Republike Srpske", rekla je za "Nezavisne" Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, istovremeno ističući da bi bilo dobro da eventualnoj sjednici NS RS na tu temu prethodi širi sastanak političkih partija iz Republike Srpske.

I u PDP-u još ranije su istakli su da je za povratak u zajedničke institucije BiH uslov rješenje izmjena Krivičnog zakona BiH, koje su nametnute Inckovom odlukom, a što je u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

 "PDP smatra da je potrebno obezbijediti normalno funkcionisanje institucija BiH, ali samo donošenjem izmjena Krivičnog zakona prihvatljivih i za Republiku Srpsku", naveli su nedavno u PDP-u.               

Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, rekao je za "Nezavisne" da još nije bilo zvaničnog poziva za organizovanje sastanka parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske, ali da svakako ima elemenata za njegovo organizovanje.

Elemenata za organizovanje takvog sastanka ima posebno nakon molbe Vučića za povratak u zajedničke institucije BiH, ali odluku o učešću na tom sastanku vjerovatno će donijeti Predsjedništvo SDS-a, kao što je i do sada bio slučaj", rekao je Miličević.