Prošle godine je kupcima isporučeno 525 hiljada četvorotočkaša Volvoa s povišenim odstojanjem od tla, i podsjetićemo da ta vozila nose sledeće oznake: XC40, XC60 i XC90.

S druge strane, broj isporuka modela s naljepnicama S60 / V60 i S90 / V90 je bio blizak cifri od tek 174 hiljada. Pa opet, možemo reći da Volvo neće napustiti ideju ponude tradicionalnih putničkih automobila.

Tako barem tvrdi izvršni direktor kompanije, Hakan Samjuelson koji je rekao da će tako konfigurisani četvorotočkaši ostati dio proizvodnog asortimana Volvoa, iako je vjerovatno da će doći da redukcije ponuđenih modela iz tog segmenta. Naravno, ukidanje djela ponude putničkih automobila će rezultirati jačanjem volumena ponude u SUV segmentu.

Dolazeći modeli Volvoovih putničkih automobila će biti više zdepasti i moderniji, jer inženjeri rade na poboljšanju aerodinamike, što je posebno važno za vozila iz segmenta baterijskih četvorotočkaša, koji će inače uskoro postati osnova asortimana skandinavske marke.

Kompanija Volvo je tokom 2020. godine pustila u prodaju samo 25.727 električnih vozila, kao i 163.489 dopunjivih hibrida, ali bi već sljedeće godine, obim proizvodnje čisto električnih automobila trebalo da dostigne nekih 150 hiljada jedinica, dok bi 2025. godine, oni trebalo da čine oko polovine prodaje. I Volvo će se oprostiti od sadašnjih alfanumeričkih indeksa što je uprava kompanije najavila još tokom prošlog ljeta, kada je navedeno da će budući modeli imati prava, slovna imena.

Za kraj još da podsjetimo na ono čemu smo pisali, a to je da će Hakan Samjuelson nakon isteka ugovora o radu, što će se dogoditi kasnije ove godine, napustiti kormilo Volvoa. Novina nije zanemarljiva, pogotovu kada se zna da je čovjek u kompaniji još od 2010. godine, dok je prije dvije godine imenovan za predsjednika. U martu će ga naslijediti Džim Rova koji trenutno vodi kompaniju Ember Technologies, dok je do 2020. godine zarađivao u britanskom Dysonu.

Što se tiče samog Hakana Samjuelsona, on će napustiti ne samo mjesto izvršnog direktora već i poziciju u upravnom odboru kompanije Volvo, ali će ostati na čelu sestrinskog Polestara, prenosi AutoRepublika.